A véres kormányellenes tüntetések miatt elakadt a Budapest-Bamako rali

A véres kormányellenes tüntetések miatt elakadt a Budapest-Bamako rali

Budapest-Bamako rali (Fotó: Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rali főszervezője közölte, hogy egyelőre nem tudják, hogy a csapat milyen biztonságos útvonalon folytathatja útját a célállomás, Sierra Leone felé.

A 24.hu információi szerint a guineai kormány hétfőn este jelezte a Budapest-Bamako szervezőinek, hogy a rali az előzetes megállapodás ellenére nem haladhat át az ország második legnagyobb településén, Labén.

A 200 ezres városban az elmúlt napokban az elnök elleni tüntetések zajlottak, és az elfajult utcai összecsapásokban – az informális csatornákon érkezett hírek szerint – eddig három ember vesztette életét.

A legutóbbi belpolitikai tiltakozás hullámot az váltotta ki, hogy Alpha Conde elnök az ellenzék tiltakozása ellenére módosítani akarja az alkotmányt.

A Budapest-Bamako futam történetében ez az első eset, hogy egy kormány nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát – mondta a 24.hu-nak Szabó Gál András. A rali főszervezője közölte, hogy egyelőre nem tudják, hogy a csapat milyen biztonságos útvonalon folytathatja útját a célállomás, Sierra Leone felé.

Szabó Gál szerint a guineai kormány ígértet tett arra, hogy ezer katonát küld a rali védelmére. Az éjszaka pedig kidolgoznak egy új útvonaltervet is, amit a reggeli eligazításon közölnek a résztvevőkkel.

A mintegy 600 fős Budapest-Bamako csapata jelenleg a szenegáli St. Luisban tartózkodik. A futam résztvevőinek nagyjából a fele magyar állampolgár, és a csapattal utazik a 24.hu újságírója, Katz Dávid is.