Elhunyt Wichmann Tamás

Elhunyt Wichmann Tamás

Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus, miután átvette a Magyar Sportújságírók Szövetségének és a Magyar Olimpiai Bizottság (MSÚSZ-MOB) Életműdíját az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszan tartó súlyos betegség után, egy héttel 72. születésnapját követően, február 12-én este elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres bronzérmes kenus – erősítette meg a Nemzeti Sport megkeresésére Wichmann Balázs, a kenuslegenda fia.

A cikk felidézi, hogy Wichmann Tamás először 2019 szeptemberében nyilatkozott arról, hogy már két éve rákkal harcol. Azóta többször is megrázó vallomást tett súlyos betegségéről.

A január 16-i Év Sportolója Gálán megkapta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Életműdíját.

Wichmann Tamás 1948. február 4-én született Budapesten. Hatéves volt, amikor elütötte egy rendőrautó, a súlyos baleset után napokig kómában feküdt, egy évig járógépet kellett használnia. Felépülése után sportolni kezdett, először ökölvívó edzésekre járt, de a szakosztály megszűnése után a kenut választotta.

Az első világbajnoki győzelmét 1970-ben, Koppenhágában aratta 10 000 méteren, s ezt még további nyolc követte. Négy olimpián szerepelt, ezeken két ezüst- és egy bronzérem volt a mérlege.

1978-ban megkapta az UNESCO fair play-díját, 1979-ben az év sportolójának választották Magyarországon. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2010-ben MOB-díjjal, 2013-ban Pro Urbe Erzsébetváros díjjal, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki.