Japán az olimpia halasztását kérte, 2021 nyarára teszik át az ötkarikás játékokat

Japán az olimpia halasztását kérte, 2021 nyarára teszik át az ötkarikás játékokat

A 2020-as tokiói nyári olimpia kezdetéig hátralévő időt jelző óra előtt mennek gyalogosok a tokiói főpályaudvar bejáratánál 2020. március 23-án. Abe Sindzó, Japán miniszterelnök először beszélt a tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A japán kormányfő, Abe Sinzó az idén megrendezésre kerülő tokió olimpia halasztását kérte a koronavírus-járvány miatt – jelentette percről percre tudosításában a brit közszolgálati BBC.

A hír szerint a japán miniszterelnök erről a keddi nap során megegyezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB első emberével, Thomas Bachhal. A BBC sport szerkesztője, Dan Roan szerint a döntést a nap során a NOB vezetősége is el fogja fogadni.

Az újabb részletekből azt lehet tudni, a hosszabbítás egy évre szól, azaz a játékokat 2020 helyett 2021. július 24. és augusztus 9. között fogják majd megtartani. A japán kormányfő szerint erre a NOB áldását adta, és Bach is 100 százazalékban a döntés mellé állt.

Az ügy azért érdekes, mert néhány nappal korábban, Bach még nagyon amellett volt, hogy nem kellene elhalsztani az idei ötkarikás játékokat, szerinte ugyanis ez nem olyan, mintha elmaradna egy labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulója. Egyelőre azonban jelenleg úgy áll, amit már korábban többen is rebesgettek, hogy a járvány miatt az idei foci Eb után az olimpiát is elhalasztják.

Egyre távolodik a tokiói olimpia, hiába ragaszkodik a játékokhoz NOB elnöke, szinte biztos a halasztás | Magyar Hang

Kanada és Ausztrália sem küld sportolókat, ha most nyáron rendezik meg az olimpiát. Már a japán miniszterelnök sem optimista.

Ahogy arra a BBC is felhívta a figyelmet: ugyan a két világháború miatt maradtak már el ötkarikás játékok, ám ez lesz az első alkalom a modern történelemben, hogy elhalasztják az olimpiát.