HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld FBI: ajtófelh...

FBI: ajtófelhúzásra használták a NASCAR-os „akasztófát”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Komoly felháborodás lett abból a napokban, hogy egy akasztófakötelet találtak az amerikai NASCAR autóverseny-sorozat egyetlen színesbőrű pilótájának garázsában. A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd meggyilkolása után kitört indulathullám örvényében a többek között a feketék ellen harcot hirdető társaság, a Ku-Klux-Klan szimbólumaként is ismert kötelet nagyon nem is lehetett másképp értelmezni, mint rasszista indíttatású „üzenet”.

A déli polgárháború szimbólumoktól szabadulni kívánó autóverseny-sorozatnál rendesen ki is borultak, határozottan elítéltek minden ilyen cselekedetet, egyúttal vizsgálatot indítottak a Bubba Wallace-t ért atrocitás miatt. A versenyzők pedig egy emberként vezették fel társuk autóját utána az egyik verseny előtt a rajtrácsra.

Az FBI is nyomozástó kezdett, és ezt követően a CNN hírtelevízió beszámolója szerint meglepő fordulatot vette az ügy: a szövetségi nyomozók szerint ugyanis teljes félreértés volt az akasztófakötél, amit igazából ajtófelhúzásra használtak és már tavaly ősszel is ott volt az ominózus garázsnál. Ezt bizonyítandó, az FBI kiadott egy YouTube-videóból kivágott pillanatfelvételt, ahol 2019 októberében látszik a kötél az alabamai Talladega Superspeedway 4-es számú garázsának ajtaján. Mivel a garázsokat véletlenszerűen osztják ki a versenyzőknek, senki nem tudhatta, hogy az múlt héten Bubba Wallace kapja éppen – érvelt az FBI.

Felébreszti a szélsőjobboldalt a szobordöntögetés

A CNN által megszólított versenyző válaszában kiemelte, méltatlannak tartja, hogy azzal, hogy a nyomozók „kamunak” minősítették az ügyet, azzal az ő személyét tesztelik, megkérdőjelezve a becsületességét. A rasszista jelképnek tartott déli konföderációs zászló megjelenése ellen is korábban lobbizó versenyző kitart korábbi állítása mellett. „Amit fellógattak a garázsomnál, ha 2019 kötötték, ha máskor, az egy akasztófakötél volt, nem egy ajtófelhúzó. Lehet, hogy nem engem céloztak meg vele, de valaki akkor is egy akasztófakötelet kötött” – mondta Wallace.

Az ügyön egyébként összesen 15 ügynök dolgozott. A FBI bejelentését követően a NASCAR is kiadott egy közleményt. „Hálásak vagyunk az FBI gyors és alapos vizsgálatáért. Egyúttal nagyon hálásak vagyunk azért, mert kiderült, hogy ez nem egy célzott rasszista támadás volt Bubbával szemben. Mindettől függetlenül rendíthetetlen és elkötelezett hívei maradunk egy olyan környezetnek, amelyben mindenkit szeretettel várunk, aki imádja az autóversenyzést” – írták.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,717lájkolóTetszik
3,779követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek