Nyomoznak a Debrecen kiesése utáni balhé miatt

Nyomoznak a Debrecen kiesése utáni balhé miatt

Rendőrök a pályán, miután a debreceni szurkolók berohantak a gyepre a DVSC-Paks mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a Debreceni VSC 1–1-es döntetlenre végzett a vendég Paks ellen az NB1-es labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában, ezzel pedig búcsúzott a cívisvárosi együttes az élvonaltól, a B-közép szurkolóinak egy része csalódottságában berohant a pályára. Több drukker a játékosokról lerángatta mezt, akadtak futballisták, akiket lökdöstek a videófelvételek tanúsága szerint.

A mérkőzés lefújása után történtek miatt rendbontás bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányságon – tudta meg lapunk. Kérdésünkre azt is közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy eddig összesen hét személyt hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. Úgy tudjuk, hogy már a mérkőzés másnapján történtek nyomozati cselekmények.

Arra a felvetésünkre, hogy a nyomozás eddigi információi alapján van-e olyan adat, amely szerint megütötték valamelyik labdarúgót, azt írták, hogy ezt még vizsgálják. Azt is közölték, hogy a rendelkezésre álló videófelvételek elemzésével, tanúk meghallgatásával folyik a gyanúsítottak beazonosítása, a felkutatásuk folyamatban van.

Hányan futhattak be a pályára?

Az internetre felkerült felvételek tanúsága szerint nagyjából száz személy futhatott be a pályára. Őket a rendezők nem tudták visszatartani. A szurkolók előbb a kerítésen ugráltak át, majd pedig jól láthatóan az egyik kapun futottak be a játéktérre. Az egyik felvételen az is hallatszik, hogy azt kérték a drukkerektől, hogy ne bántsák a játékosokat. Továbbá többek között az látszik, hogy Haruna Garbát, a DVSC-t a góljával Mezőkövesden életben tartó csatárt lökdösték, hogy adja oda a mezét. Az idényben keveset szereplő, a Paks ellen gyenge teljesítményt nyújtó Luka Milunovicsot is többen vették körbe az M4 televízió közvetítése szerint. A drukkerek csalódottságukban azonban a saját nevelésű játékosokról is leszedték a mezt. A pályára özönlött szurkolók akciójának a készenléti rendőrök megjelenése vetett véget. Amikor meglátták őket, gyorsan futottak vissza a szektorukba.

Ilyen „teljesítmény" sajnos még a másodosztályhoz is sovány lesz | Magyar Hang

Mit ír a Büntető törvénykönyv?

A rendbontást a Büntető törvénykönyv 340. paragrafusa szabályozza. Eszerint aki nyilvános rendezvény vagy gyűlés szervezőjének vagy rendezőjének a rend fenntartása érdekében tett jogszerű intézkedésével szemben erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenállást tanúsít, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez vonatkozik a sportrendezvényekre is. A jogszabály szerint ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, a fentiek szerint büntetendő, aki sportrendezvényen a létesítménynek a nézőktől vagy a nézők meghatározott csoportjától elzárt területére jogosulatlanul belép, ott tartózkodik, vagy e területre a sportrendezvény megtartását vagy mások testi épségét veszélyeztető tárgyat bedob.

Más elbírálás alá esik azonban, ha a rendbontást csoportosan és/vagy fegyveresen és/vagy felfegyverkezve vagy különös visszaesőként és/vagy a gyűlés gyülekezési jogról szóló törvény szerinti békés jellegét biztosító korlátozásokat megsértve követik el. Ezekben az esetekben három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A 341. paragrafus szerint ugyanakkor a garázdaság és a rendbontás elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.

Elmaradt a DVSC igazgatósági ülése

Azt lehetett tudni, hogy a másodosztályba kiesett csapatot működtető DVSC Futball Szervező Zrt. igazgatósága a mai napon ül össze, mivel a testület tagjainak, továbbá a felügyelőbizottág tagjainak megbízatása június 30-án lejár. Ám a helyi Cívishír.hu információi szerint az ülés elmaradt, mert a többségi tulajdonnal rendelkező Szima Gábor családja nem jelent meg az ülésen. A DVSC Futball Szerező Zrt. részvényeinek többségét a család tulajdonában álló MSZ Kaszinó Kft. (73,09 százalék) birtokolja. Kisebbségi tulajdonos Debrecen városának önkormányzata (25,26 százalék). Ezen kívül a tulajdonos még a DVSC Futball Zrt. (0,04 százalék) és egyéb vállalkozások (1,61 százalék) is a portál szerint.

Az egyik fideszes egyértelműen üzent

Érdekesség, hogy miközben a csapat kiesése lesújtotta a várost, a helyi politikai elit a hétvégén meglepően szótlan maradt. Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester egy rövid bejegyzésben annyit közölt: „Kiestünk. Borzalmasan fáj. Hajrá LOKI!”.

Hétfőn Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselő ennél jóval keményebben fogalmazott a közösségi oldalán: „DVSC labdarúgó csapatánál teljes megújulás és szemléletváltás szükséges a hozzáállás és a szakmaiság terén egyaránt. Mindazok, akik a klubnál ezt a helyzetet előidézték, szedjék a sátorfájukat!”. Papp László polgármester szombat délután, még a mérkőzés előtt osztotta meg a DVSC egyik bejegyzését, azóta viszont nem írt semmit a témában.

Figyelemre méltó megjegyzés szaladt ki viszont Székesfehérvár fideszes városvezetőjének, Cser-Palkovics Andrásnak a klaviatúrájából. Azt írta a Twitteren: „Debrecen, Győr, Szeged, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Kecskemét, Békéscsaba… nincs első ligás csapat. Biztos segíti ez a magyar focit…? Nem hinném.”