Vitatható büntetővel nyert Franciaország az ausztrálok ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nehezen is, de hozta a kötelezőt a francia válogatott, amely erősen izzadságszagú győzelmet (2–1) aratott a jóval szerényebb képességű Ausztrália ellen Kazanyban. A világbajnokságokon először döntött a videobíró egy 11-esről, az ítélet azonban vitatható volt.

A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps szerint nem okozhat gondot a világbajnokságon, hogy a francia labdarúgó-válogatott keretének tagjai kevés tapasztalattal rendelkeznek a nagy tornákat illetően. A mester több fiatalt hívott meg, és a 23 játékos közül csak hatnak volt vb-tapasztalata.

Azt tudtuk, hogy ez hátrányt jelent-e, az nem az első mérkőzésen, az ausztrálok ellen fog kiderülni. A franciák játéka mégsem volt gördülékeny. Deschamps szombati ellenfelüket erős, fegyelmezett és szervezett csapatként jellemezte, és igaza volt. Az első igazán veszélyes helyzetet egy francia okozta, bár nem az ellenfél kapujánál, hanem a sajátjánál. Alig több mint negyedóra telt el a meccsből, amikor az ausztrálok bal oldali szabadrúgása után a beadásba Tolisso olyan szerencsétlenül ért bele, hogy Llorisnak óriásit kellett védenie, de a Tottenham kapusa leért a bal sarokhoz. Többet volt a labda a franciáknál, ők irányítottak, ám az ausztrálok annyira szívósan védekeztek, hogy gólhelyzetet nem láthattunk.

Így némi meglepetésre 0–0-ról folytatódott a második félidő, amelyben a játék képe nem sokat változott, ám gólok legalább már voltak. Először egy erősen vitatható 11-est (videobírói döntés után) lőtt be Griezmann (1–0), majd nem sokkal később egy teljesen egyértelmű, 16-oson belüli Umtiti-kezezés után egyenlített szintén büntetőből Jedinak (1–1). A franciák győztes góljához szerencse is kellett, mert Pogba lövése felpörgött Behich lábán, így a labda a felsőlécről a gólvonal mögé pattant (2–1).

A világbajnokság előtt a franciákat tartották a torna egyik titkos favoritjának. Hát, amit szombaton az ausztrálok ellen mutattak, az alapján ezt nem láttuk igazolva. A folytatás talán jobb lesz.

 

1. forduló, C csoport

Franciaország–Ausztrália 2–1 (0–0)

Kazany, Kazany Aréna, 41 279 néző, Jv: Andrés Cunha (uruguayi)

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kanté, Tolisso (Matuidi, 78.) – Mbappé, Griezmann (Giroud, 70.), Dembélé (Fekir, 70.)

Ausztrália: Ryan – Milligan, Behich, Risdon, Sainsbury – Mooy, Jedinak, Rogic (Irvine, 72.) – Leckie, Kruse (Arzani, 84.), Nabbout (Juric, 64.)

Gólszerzők: Griezmann (58. – 11-esből), Pogba (83.), ill. Jedinak (61. – 11-esből)

A vb teljes menetrendjét itt találja, a csoportokról pedig itt olvashat.

Címkék: foci, foci-vb