C. Ronaldo kihagyott büntetője sokat számított

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy az várható volt, Spanyolország és Portugália jutott tovább hétfő este a B csoportból, ám cseppet sem olyan simán, mint azt előzetesen gondoltuk.

Ahhoz nem kellett matekszakkörre járnunk gyerekkorunkban, hogy kiszámoljuk, Iránnak a portugálok elleni győzelem jelentette volna a továbbjutást a csoportból. Ezenkívül még akkor lett volna esélyük a perzsáknak, ha 4–4-et játszanak, és Marokkó megveri Spanyolországot a másik csoportmeccsen. De erre még talán Teheránban sem számított senki. Maradt tehát az első lehetőség.

És az ázsiaiak nem is ijedtek meg az Európa-bajnoktól, sokáig pariban voltak velük. Több komoly gólhelyzetet is kidolgoztak az irániak, ám ezek rendre kimaradtak. Ha lett volna egy nemzetközi szintű csatáruk, játékosuk, talán most ők készülhetnének a nyolcaddöntőre. A portugáloknak volt, így ők szereztek vezetést. Még a szünet előtt Ricardo Quaresma gyönyörűen, mesterien, ahogy szokta, bal külsővel csavart a jobb felsőbe (0–1).

A második félidő elején növelhette volna előnyét Portugália. Cristiano Ronaldót rúgták fel a 16-oson belül, a játékvezető a videobíró segítségével adta csak meg a büntetőt. A 11-est a sértett lőtte, ám Beiranvand kivédte azt. És majdnem ezen ment el az európaiak továbbjutása. Ugyanis a vége előtt egy kezezés miatt megadott büntetőből egyenlített Irán, Ansarifard szépen felrúgta a labdát a bal felsőbe (1–1). És ezzel még nem volt vége, mert ha Taremi kicsit jobban céloz (az ötös bal sarkától csak az oldalhálót találta el), akkor most napokig ünnepelné a hazája.

Végül rendesen meg kellett izzadniuk a portugáloknak ezért a továbbjutásért. Ráadásul nem is jártak jól ezzel a döntetlennel, mert csak a második helyen zártak, s így nem Oroszországgal, hanem a jóval erősebb Uruguay-jal játszanak szombaton a negyeddöntőbe jutásért.

Ahogy a spanyoloknak sem ment simán a zárómérkőzés. A már a mérkőzés előtt biztosan búcsúzó marokkói csapat Sergio Ramos nagy hibáját kihasználva meglepetésre megszerezte a vezetést, de Isco öt perc múlva egyenlített. Iniestáék mezőfölényben játszottak, de a afrikai válogatott egy szöglet után ismét vezetett. A spanyolok a hosszabbításban egy videobíró által megítélt góllal egyenlített csak, de ez a 2–2 azt jelentette, hogy megszerezték a csoportelsőséget. Így a nyolcaddöntőben vasárnap a házigazda Oroszországgal találkoznak.

3. forduló, B csoport

Irán–Portugália 1–1 (0–1)

Szaranszk, Mordovia Aréna, 41 685 néző, v.: Enrique Caceres (paraguayi)

Irán: Beiranvand – Rezaeian, Hosszeini, Pouraligandzsi, Hadzsszafi (Mohammadi, 56.) –Taremi, Dzsahanbakhsh (Goddosz, 70.), Ezatolahi (Anszarifard, 76.), Ebrahimi, Amiri – Azmoun

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro – Quaresma (Bernardo Silva, 70.), William, Adrien Silva, Joao Mário (Joao Moutinho, 84.) - André Silva (Guedes, 96.), C. Ronaldo

Gólszerzők: Anszarifard (93. - 11-esből), illetve Quaresma (45.)

Marokkó–Spanyolország 2–2 (1–1)

Kalinyingrád, 33 973 néző, v.: Ravsan Irmatov (üzbég)

Marokkó: El-Kadzsui – Dirar, Da Costa, Szaissz, Hakimi – El-Ahmadi, Busszufa – Amrabat, Belhanda (Fadzsr, 64.), Zijecs (Buhadduz, 85.) – Butadb (En-Nesziri, 71.)

Spanyolország: De Gea – Jordi Alba, Ramos, Piqué, Carvajal – Busquets, Thiago Alcantara (Marco Asensio, 74.) – Isco, Iniesta, David Silva (Rodrigo, 84.) - Diego Costa (Iago Aspas, 74.)

Gólszerzők: Butadb (14.), En-Nesziri (81.), illetve Isco (19.), Aspas (91.)

A csoport végeredménye:

1. Spanyolország 3 1 2 - 6-5 5 pont - továbbjutott

2. Portugália         3 1 2 - 5-4 5 - továbbjutott

3. Irán                     3 1 1 1 2-2 4 - kiesett

4. Marokkó            3 - 1 2 2-4 1 - kiesett

A vb teljes menetrendjét itt találja, a csoportokról pedig itt olvashat.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.