Ez a meccs bizony felért egy hasba vágással…

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Örök igazság, hogy a csoportküzdelmek utolsó fordulójában a már továbbjutott csapatok általában pihentetik a legjobbjaikat az egyenes kieséses szakaszra. A C csoport zárónapján sem volt ez másként, hiszen a már nyolcaddöntős franciák – mondjuk finoman – elég vegyes válogatottal léptek pályára a szintén továbbjutásra hajtó dánok ellen, utóbbiaknál az eltiltott Yussuf Poulsenen kívül a legerősebb csapat várta a kezdő sípszót. A meglehetősen halvány továbbjutási esélyekkel bíró ausztrálok centert cseréltek – nem a közönségkedvenc veterán Tim Cahill került a kezdőbe – míg a peruiak a legerősebb tizeneggyel szerettek volna szépen búcsúzni.

Mindenesetre a két európai válogatott találkozója nagy iramban kezdődött és folytatódott, ám helyzetek helyett csak mezőnyjátékot láthattak a nézők. Ráadásul a dánoknak ugye a továbbjutáshoz a döntetlen is elegendő volt, ám Age Hareide mester legényei nagyon fogadkoztak, megszerzik a csoportelsőséget. Mondjuk ehhez nem ártott volna a szögleteknél valamivel többre vinni. Ugyanakkor a franciák Giroud révén legalább a kaput eltalálták a 16. percben, ám a csatár lövését bravúrral védte Schmeichel. Több mint félóra kellett ahhoz, hogy a dánok is kialakítsanak egy helyzetet: Cornelius futott el, középre gurított, Eriksen nem tudott lőni, mert a kifutó Mandandában elakadt a labda. A színvonal a félidő végére nagyot esett, így a vb-n tán először a nézők füttye is felharsant kritikaként, és rémálomszerűen már ekkor felmerült, hogy ez lesz a világbajnokság első gól nélküli döntetlenje, mert ez mindkét válogatottnak tökéletes.

A játék képe sajnos a szünet után sem változott, már az is eseményszámba ment, hogy a dánok Eriksen jóvoltából eltalálták a kaput, ám a közepesen gyenge lövést Mandanda másodszorra már fogni tudta. A szurkolók vagy fütyültek, vagy magukat szórakoztatva hullámoztak, ugyanis látnivalójuk nem nagyon volt. Szégyen vagy nem, de ez a találkozó a magyar NB I-ben fel sem tűnt volna senkinek… Amikor a tartalékbíró felmutatta a végén, hogy van még 3 perc hosszabbítás, a lehető legrosszabbat tette majd nyolcvanezer emberrel, meg azokkal a milliókkal, akik végigszenvedték ezt a borzalmat. Franciaország és Dánia történelmet írt ezen a vb-n: megszületett az első gól nélküli döntetlen, bár erről szívesen lemondtunk volna.

A másik találkozón az ausztrálok csak győzelem esetén reménykedhettek a továbbjutásban, ami elég messze került tőlük már a 18. percben, amikor a peruiak Carillo szépségdíjas találatával vezetést szerezték. Az ausztrálok elkezdtek támadni, ám különösebb veszély nélkül, ráadásul a találkozóra leginkább a küzdelem volt jellemző, nem a szép játék. Aztán a második félidő elején ismét megrázták magukat a dél-amerikaiak, és Guerrero góljával bebiztosították a győzelmüket, ami 1978 után az első perui siker a világbajnokságok történetében. Ezzel az inkák kései utódai szépen búcsúztak Oroszországtól.

 

C csoport, 3. forduló

Dánia–Franciaorszá:g 0-0 (0-0)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78.011 néző. Jv: Ricci (brazil).

Dánia: K. Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, A. Christensen, M. Jörgensen – Stryger Larsen, Delaney (Lerager, 92.) – Braithwaite, C. Eriksen, Sisto (Fischer, 60.) – Cornelius (Dolberg, 75.). Szövetségi kapitány: Age Hareide.

Franciaország: Mandanda – D. Sidibé, Varane, Kimpembe, L. Hernández (Mendy, 50.) – Kanté, N'Zonzi – O. Dembélé (Mbappé, 79.), Griezmann (Fekir, 69.), Lemar – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

 

Ausztrália–Peru: 0-2 (0-1)

Szocsi, Fist Stadion, 43.527 néző. Jv.: Karaszjov (orosz).

Ausztrália: Ryan – Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich – Jedinak, Mooy – Leckie, Rogic (Irvine, 73.), Kruse (Arzani, 58.) – Juric (Cahill, 53.). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk.

Peru: Gallese – Advíncula, C. Ramos, Santamaría, Trauco – Tapia (Hurtado, 63.) , Yotún (Aquino, 46.) – Carrillo (Cartagena, 79.), Cueva, Flores – P. Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca.

Góllövő: Carillo (18.), Guerrero (50.)

 

A C csoport végeredménye:

1. Franciaország 3 2 1 - 3-1 7

2. Dánia 3 1 2 - 2-1 5

3. Peru 3 1 - 2 2-2 3

4. Ausztrália 3 - 1 2 2-5 1

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb