HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Foci-vb Urbán Flórián...

Urbán Flórián több dolgot is megváltoztatna a vb-n

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Urbán Flórián, az újpestiek fenegyereke a világbajnokság ideje alatt a Magyar Hangban értékeli a torna történéseit. Ez az írása az első forduló zárása után jelent meg eredetileg.

HIRDETÉS

Annak, aki szereti a labdarúgást, igazi ünnepet jelentett az, amikor az orosz–szaúdi találkozó elkezdődött. Most, hogy túl vagyunk a csoportmeccsek első fordulóján, már bizton kijelenthető, borzalmas nagy hiba a FIFA részéről, hogy további 16 csapattal kibővíti a vb mezőnyét. Ez a döntés maximum gazdaságilag lehet jó, sportszakmailag semmiképpen. Ugyanis ebben a 32 fős mezőnyben is vannak olyan nemzeti tizenegyek – és most direkt nem nevezem meg –, amelyek nem ütik meg azt a nívót, amit egy világbajnokságra kijutott csapatnak minimum hoznia kellene. Hogy mi lehetne a megoldás? Én két dolgot tudnék ajánlani: vagy a jégkorong mintájára rendezném meg a vb-t, A, B és további csoportoknak, ahonnan feljuthatnak magasabb osztályba a legjobbak, illetve kieshetnek a leggyengébbek; illetve ott van az UEFA által létrehozott Nemzetek Ligája, ami szintén példa lehetne a világbajnokság megreformálásához.

Az eddigi mérkőzések nagy tapasztalata, hogy mennyire felértékelődtek a rögzített helyzetek egy meccsen. Nem véletlen, hogy a gólok 58 százaléka pontrúgás után született. Éppen ezért láthatjuk, hogy a csapatok külön taktikát dolgoztak ki a szabadrúgások, a szögletek, de még a bedobások esetére is. A Belgium–Panama összecsapáson ez tökéletesen visszaköszönt, hiszen a belga kapitány olyan alaposan feltérképezte az ellenfelet, hogy azt is tudta, miként védekeznek szögletek, bedobások esetén, és ezekre az észrevételekre építette fel sikerrel csapata taktikáját.

A látványos játékot végérvényesen felváltotta az eredményes focira való törekvés, amikor mindenki védekezik és támad egy csapaton belül. Ebben a mezőnyben nekem a spanyol válogatott az etalon, amelyik nem a kontrákra építi kizárólag a támadói taktikáját, hanem például a rengeteg labda nélküli mozgásra. De bevallom, számomra eddig az igazi orgazmust a Mexikó–Németország meccs hozta el. Ahogy ezek a mexikói legények kijöttek a védekezésből és átmentek támadásba, na, azt tanítani kellene mindenhol. Közösen mozogtak, látni lehetett az egész találkozón, hogy abszolút begyakorolt figurákról, taktikai elemekről van szó.

HIRDETÉS

A technikai újítások közül az okosóra mindenképpen üdvözlendő – gondoljunk csak szegény Lampardra –, viszont a videóbíróval nem vagyok teljesen kibékülve. Egy konténerben ott ül valaki, aki bizonyos vitás helyzetekben jelzi, lehet, rossz volt a bírói ítélet, és az utána következő hercehurca megtöri a játékot. Itt is van egy jól működő példa: az amerikai focihoz hasonlóan itt is félidőnként – egy-egy esetben a szövetségi kapitányok vagy edzők – kikérhetnék a visszajátszás lehetőségét, és biztos vagyok abban, hogy ezeket az esélyeket alaposan meggondolná mindegyikük.

A vb teljes menetrendjét itt találja, a csoportokról pedig itt olvashat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 6. számában jelent meg, 2018. június 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.