HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Foci-vb A politika is...

A politika is ott van a vb-n

HIRDETÉS

Noha elsősorban az orosz huligánok viselkedésétől tartott mindenki a most zajló világbajnoksággal kapcsolatban, az utcai erőszak egyelőre – szerencsére nincs jelen a világ talán legnagyobb sportrendezvényén. A politika viszont megjelent, és máris elkezdte mételyezni a vb hangulatát, igaz, egyelőre nem sok sikerrel.

HIRDETÉS

Természetesen a politika megjelenése az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon senkinek sem okozott nagy meglepetést az egy ideje zajló diplomáciai csörték miatt. Az azonban kisebb meglepetést okozott, hogy a seregszemléről lemaradt Egyesült Államok – sokak szerint amolyan keserű a szőlő alapon – is beszáll majd ebbe. A két szuperhatalom viszonya jelenleg talán semlegesnek mondható, így furcsa volt, amikor az amerikaiak már a csoportkör küzdelmei alatt elkezdték doppingolással vádolni az orosz válogatottat csak azért, mert a szbornaja két győzelemmel kezdte a vb-t, és továbbjutott a csoportjából. Az Amerikai Antidopping-szövetség (USADA) bejelentette, hogy szerintük kizárólag teljesítményfokozók segítségével képzelhető el Oroszország ilyen formajavulása, és azt kezdték követelni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA), hogy az orosz játékosoktól vett doppingtesztek eredményeit hozzák nyilvánosságra. Nos, az nem állítható, hogy a II. világháborút követő hidegháború köszöntött volna vissza e bejelentés hatására, de az biztos, hogy nem tesz jót a világbajnokság hangulatának. A FIFA – nagyon helyesen – megtagadta az amerikai kérést (követelést), míg az orosz válogatott orvosa, Eduard Bezuglov a vádakra reagálva kijelentette, a szbornaja játékosainál 2018-ban több mint 300 tesztet végeztek el, ezek közül mindegyik negatív lett.

A legnagyobb visszhangot kétségkívül a szerb-albán-koszovói ellentéteket felborzoló eset váltotta ki, amikor a svájciak két játékosa, Shaqiri és Xhaka egyaránt az albán jelképnek számító kétfejű sast formázta kezével a gólja után a Szerbia ellen 2–1-re megnyert meccsen. A FIFA fegyelmi vizsgálatot indított annak ellenére, hogy mindkét koszovói származású futballista tagadta a gólöröm politikai üzenetét. A vizsgálat végül lezárult, mindkettőjüket 10-10 ezer svájci frankra megbüntette a szövetség, míg a gólörömükhöz csatlakozó svájci csapatkapitány, Stephan Lichtsteiner 5 ezer svájci frankot lesz kénytelen befizetni a FIFA kasszájába. Persze, korántsem biztos, hogy a kirótt büntetés a játékosok pénztárcáját fogja megkönnyíteni, ugyanis Koszovóban egy pénzügyi alapot hoztak létre azzal a céllal, hogy összegyűjtsék és kifizessék a három focista helyett a húszezer svájci frankot. Mint kiderült, a gyűjtésbe a koszovói kereskedelmi miniszter is beszállt – kétezer eurót fizetett be az alapnak.

„Nem lehet pénzzel leírni azt az érzést, amit Xhaka és Shaqiri szerzett nekünk, amikor a Szerbia elleni mérkőzésen ünnepelték a góljukat. Őket azért büntették meg, mert nem felejtették el a gyökereiket, nem felejtették el, honnan érkeztek” – mondta a Szabad Magyar Szónak Bajram Hasani, ráadásul Edi Rama albán miniszterelnök is számlát nyitott, hogy az arra befolyó összegből „szimbolikus hozzájárulást” nyújtson a megbüntetett játékosoknak. Néhány nap alatt össze is jött a szükséges 25 ezer svájci frank.

Természetesen a szerb oldal is megszólalt, hiszen a svájciak elleni meccs náluk is kiverte a biztosítékot. Például Mladen Krsztajics szerb szövetségi kapitány ellen azért indult eljárást, mert azt nyilatkozta, a találkozót vezető Felix Brychnek a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt kellene felelnie cselekedeteiért. Mindenesetre a nagyobb baj megelőzése céljából Zorana Mihajlovics szerb miniszterelnök-helyettes felszólította a labdarúgó-válogatottat, hogy csak a játékkal foglalkozzon, ne üljön fel a politikai hergeléseknek. „Elég a játékvezetőkből, Hágából, videobírókból, albánokból, szerbekből, sorsból, összeesküvésből és egy- vagy többfejű madarakból. Munkára, fiúk, veletek vagyunk” – közölte a szerb politikus.

HIRDETÉS

A Liverpool klasszisa Mohamed Szalah a politika kereszttüzébe került, amikor nyilvánosságra került egy olyan fotó, melyen a csecsen vezető Ramzan Kadirovval szerepel, aki díszpolgári címet adományozott a csatárnak egy grozniji banketten. Szalah kijelentette, nem kér a politikai csatározásokból.

A migránsválság miatt előre lehetett sejteni, hogy előbb vagy utóbb, de a rasszizmus is megjelenik a vb-n. Az asszír származású, de a svéd válogatottban játszó Durmazt azért fenyegették meg, mert a németek elleni meccs 95. percében ő szabálytalankodott Wernerrel szemben, és a megítélt szabadrúgásból Kroos megszerezte a címvédő győztes találatát. Mindenesetre a válogatottbeli társai és a szövetségi kapitány kiálltak Durmaz mellett.

„Amikor valaki megfenyeget engem, arabnak vagy terroristának csúfol, akkor átlépi a határt. És ennél is rosszabb, ha a családom, a gyermekeim lesznek az áldozatok. Svéd vagyok, büszkén viselem a címeres mezt, ez futballistaként a legnagyobb elismerés. Nem engedem, hogy egy rasszista lerombolja a büszkeségemet. Ki kell állnunk a rasszizmus ellen” – mondta Durmaz.

A vb teljes menetrendjét itt találja.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Van, ahol már nem csak álom az „energiacella”

Először tesztelték élesben az amerikai haderő új drónelhárító fegyverrendszerét. Ezzel „lőtték le” az iráni pilóta nélküli repülőgépet.

Civiliáda