Franciaország jutott elsőként a vb-döntőbe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentpéterváron egy fejesgóllal Franciaország 1–0-ra legyőzte Belgiumot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében.

Az már húsz percnyi játék után kiderült, hogy nagyjából két hasonló erősségű csapat találkozott a világbajnokság keddi elődöntőjében. Ráadásul mindkét válogatott a látványos futballt képviselte ezen a tornán, így joggal reménykedhettük, hogy jó focit látunk. És olyan nagyon nem is kellett csalódnunk. Helyzetei, helyzetecskéi voltak a belgáknak és a franciáknak is az első félidőben, igazságosan elosztva láthattunk két hatalmas lehetőséget mindkét oldalon. A játékrész felénél Alderweireld csavarta kapura a labdát 15 méterről, ám Lloris nagy vetődéssel szögletre mentett. A másik ordító helyzetet nem sokkal a szünet előtt adódott a franciák előtt, a jobb oldalon Pavard hat méterről tisztán lőtt kapura, jól is célozta meg a jobb alsót, de Courtois kapus lábbal óriásit mentett. Színvonalas, lüktető első félidőt játszott egymással a két szomszéd, több helyzettel, csak a gól hiányzott. De a látottak alapján reménykedhettek a szurkolók, hogy a szünet után ez is összejön.

És a francia drukkereknek nem is kellett csalódniuk. Öt perccel a félidő kezdete után Griezmann szögletét az ötösön érkezett Umtiti, Fellainit megelőzve, 4 méterről a kapuba csúsztatta Courtois felett (1–0). A korábban látottak alapján ennél azért szebb gólra számítottunk, de ez Franciaországban senkit sem érdekelt, a gól az gól. És kit zavar Párizsban vagy az ország más részén, ha ezzel a fejessel jutnak a moszkvai döntőbe? A belgák a bekapott gól után szerettek volna egyenlíteni, és valamelyest nyomtak is, de igazán nagy helyzetük nem volt. Meg kell hagyni, a francia védelem nagyon stabil volt, a belgák játékából pedig hiányzott a fantázia, a meglepő, váratlan húzás. A hosszabbításra maradt még egy Griezmann-helyzet, ám az Atlético Madrid csatárának lövését megfogta Courtois.

Franciaország az egygólos győzelmének köszönhetően 1998 és 2006 után ismét döntőbe jutott, ahol a szerdai Anglia–Horvátország mérkőzés továbbjutójával mérkőzik az aranyéremért. Belgiumnak marad a bronzmeccs szombaton.

Elődöntő:

Franciaország–Belgium 1–0 (0–0)

Szentpétervár, 64 286 néző, jv.: Andres Cunha (uruguayi)

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Mbappé, Pogba, Griezmann, Kante, Matuidi (Tolisso, 86.) – Giroud (Nzonzi, 85.)

Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Chadli (Batshuayi, 91.), Dembele (Mertens, 60.), Witsel, Fellaini (Carrasco, 81.), De Bruyne – Lukaku, E. Hazard

Gólszerző: Umtiti (51.)

A vb teljes menetrendjét itt találja.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.