HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Foci-vb Magyar találm...

Magyar találmány a videóbíró?

HIRDETÉS

Úgy érzem magam, mint akinek kihúzták a számait a lottón, de hiába van ötöse, mert nem találja a szelvényét! – foglalta össze érzéseit Maruzsi László feltaláló a videóbíró világbajnokságon alkalmazott rendszerét látva. Eddig nagyjából 150 milliót költött saját szisztémájára, de a FIFA a multikkal vívott versengésben nem mellette döntött. Részletek a Magyar Hang hetedik számában megjelent interjúból.

HIRDETÉS

Maruzsi László rendszerében a meccset kamerák követik, a játékot egy speciális matematikai algoritmusokra épülő számítógépes program elemzi, és automatikus jeleket küld a partjelzők zászlóira helyezett érzékelőkre. Amennyiben a labda kimegy a pályáról, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki, akkor a partjelzőket rezgéssel, hanggal figyelmezteti. A találmány úgy segíti a bírókat, hogy nem kell megállítani a meccset a visszanézéshez. Mégsem ezt a rendszert választották a FIFA döntéshozói.

– Nagyjából nyolc éve jelentek meg az első cikkek a találmányáról: honnan hova jutott?
– Ennél már sokkal korábban is piszkálta a csőrömet, mit is lehetne tenni a sok bírói hiba ellen: a 2002-es japán–koreai vb alatt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretett sportágamat a sok bírói tévedés tönkreteszi. 2003 februárjában védettem le az ötletet, vagyis a tizenhatodik évben járok.

– Eredmény?
– Úgy érzem magam, mint akinek kihúzták a lottóötösét, de nem találja a szelvényét. Hát nem vagyok boldog. A tizenöt és fél évet négy szó jellemzi a legjobban: kishitűség, féltékenység, irigység, rosszindulat. Baráti köröm számtalanszor a szememre vetette, miért nem adom el külföldre, akkor már rég működne, nekem pedig szép nyereséget realizált volna.

– Valamiért mégsem ön rendszere futott be. Mikor és miként dőlt el, hogy ki lesz a nyerő?
– 2012 márciusában a FIFA-teszten 56 százalékot teljesítettünk. Mondták, számítanak ránk, de még fejlesztés szükséges. A sajtóban azonban olyan címek jelentek meg, hogy Maruzsi elbukott, ami nem volt igaz. De onnantól az MLSZ hozzáállása is megváltozott. Az addigi támogatás közönybe fordult. Pedig egyértelmű volt: nem a kifejlesztett programunkkal van baj, hanem azzal, hogy akkoriban nem volt még olyan kereskedelmi forgalomban kapható kamera, amelyik ne tévedett volna akár tíz centit is. Azóta új, saját hipergyors kamerát fejlesztettünk.

HIRDETÉS

– Van még értelme?
– Az MTK vezetősége megértette, hogy itt óriási lehetőségről van szó, és az új Hidegkúti-stadion átadása után kiépíthettük a kamerarendszert a pálya fölött, mely októberben rendszerbe áll, és tesztelünk.

Miben más a FIFA rendszere és miért döntöttek mellette? Milyen újításokat talált még ki Maruzsi? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a teljes interjúból, melyet a Magyar Hang június 29-én, pénteken megjelent hetedik számában olvashatja! És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,413lájkolóTetszik
2,285követőKövetés
16,202feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Márton Anna: a hetedik te magad légy…

A sportág élő legendája állt a magyar érem útjába a budapesti vívó-világbajnokság hatodik napján.

Drájvit