HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Foci-vb Magyar találm...

Magyar találmány a videóbíró?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Úgy érzem magam, mint akinek kihúzták a számait a lottón, de hiába van ötöse, mert nem találja a szelvényét! – foglalta össze érzéseit Maruzsi László feltaláló a videóbíró világbajnokságon alkalmazott rendszerét látva. Eddig nagyjából 150 milliót költött saját szisztémájára, de a FIFA a multikkal vívott versengésben nem mellette döntött. Részletek a Magyar Hang hetedik számában megjelent interjúból.

HIRDETÉS

Maruzsi László rendszerében a meccset kamerák követik, a játékot egy speciális matematikai algoritmusokra épülő számítógépes program elemzi, és automatikus jeleket küld a partjelzők zászlóira helyezett érzékelőkre. Amennyiben a labda kimegy a pályáról, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki, akkor a partjelzőket rezgéssel, hanggal figyelmezteti. A találmány úgy segíti a bírókat, hogy nem kell megállítani a meccset a visszanézéshez. Mégsem ezt a rendszert választották a FIFA döntéshozói.

– Nagyjából nyolc éve jelentek meg az első cikkek a találmányáról: honnan hova jutott?
– Ennél már sokkal korábban is piszkálta a csőrömet, mit is lehetne tenni a sok bírói hiba ellen: a 2002-es japán–koreai vb alatt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretett sportágamat a sok bírói tévedés tönkreteszi. 2003 februárjában védettem le az ötletet, vagyis a tizenhatodik évben járok.

– Eredmény?
– Úgy érzem magam, mint akinek kihúzták a lottóötösét, de nem találja a szelvényét. Hát nem vagyok boldog. A tizenöt és fél évet négy szó jellemzi a legjobban: kishitűség, féltékenység, irigység, rosszindulat. Baráti köröm számtalanszor a szememre vetette, miért nem adom el külföldre, akkor már rég működne, nekem pedig szép nyereséget realizált volna.

HIRDETÉS

– Valamiért mégsem ön rendszere futott be. Mikor és miként dőlt el, hogy ki lesz a nyerő?
– 2012 márciusában a FIFA-teszten 56 százalékot teljesítettünk. Mondták, számítanak ránk, de még fejlesztés szükséges. A sajtóban azonban olyan címek jelentek meg, hogy Maruzsi elbukott, ami nem volt igaz. De onnantól az MLSZ hozzáállása is megváltozott. Az addigi támogatás közönybe fordult. Pedig egyértelmű volt: nem a kifejlesztett programunkkal van baj, hanem azzal, hogy akkoriban nem volt még olyan kereskedelmi forgalomban kapható kamera, amelyik ne tévedett volna akár tíz centit is. Azóta új, saját hipergyors kamerát fejlesztettünk.

– Van még értelme?
– Az MTK vezetősége megértette, hogy itt óriási lehetőségről van szó, és az új Hidegkúti-stadion átadása után kiépíthettük a kamerarendszert a pálya fölött, mely októberben rendszerbe áll, és tesztelünk.

Miben más a FIFA rendszere és miért döntöttek mellette? Milyen újításokat talált még ki Maruzsi? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a teljes interjúból, melyet a Magyar Hang június 29-én, pénteken megjelent hetedik számában olvashatja! És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,716lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek