Kezdőlap Tudomány Drasztikusan ...

Drasztikusan átalakítaná az internetezést a Google

A napokban ünnepelte tizedik születésnapját a Google webes böngészője, a Chrome. Az amerikai internetes óriás böngészőjét ma az asztali számítógépek és laptopok 66 százalékán használják, míg az okostelefonok közül nagyjából minden második készülék ezzel fut. A világháló forgalmát figyelő és elemző StatCounter szerint így jelenleg világszerte a készülékek 56 százalékán a Google böngészőjével szörfölnek a neten.

HIRDETÉS

A Chrome biztonsági csapata az elmúlt évtizedben is előszeretettel nyúlt bele nagy és a rendszer egészét érintő folyamatokba, számtalan változást eszközöltek a weboldal és a látogató között zajló kommunikáció titkosítástól (HTTPS-protokolltól) az automatikus frissítésekig. Most azonban valami olyasmibe vágták a fejszéjüket, ami tényleg alapjaiban változtathatja meg az internetezést: teljesen újragondolnák, azaz jelenlegi formájában „kivégeznék” a webcím formátumot, az URL-t. Erről az elképzelésükről beszéltek ugyanis a Chrome fejlesztői az amerikai Wired technológiai hírportálnak, amely a Google meg akarja ölni az URL-t címmel írt cikket a dologról.

Az URL-t még a világháló egyik atyaként számon tartott Tim Berners-Lee alkotta meg mintegy negyedszázada. A Wikipédián is elérhető definíció szerint az interneten megtalálható különböző erőforrások (például szövegek, képek) szabványosított címe összefoglalja a dokumentum megtalálásához szükséges négy alapvető információt, így a protokollt, amit a célgéppel való kommunikációhoz használunk; a szóban forgó gép vagy tartomány nevét; a hálózati port számát, amin az igényelt szolgáltatás elérhető a célgépen; valamint a fájlhoz vezető elérési utat a célgépen belül. Így ha például valaki a Magyar Hang cikkeit akarja olvasni, nem kell komplikát manőverekkel bíbelődnie, hanem a »magyarhang.org« webcímet beütve megtalálja lapunk online anyagait.

A bizalmatlanság maradt, de alakul a digitális jogdíjak körüli hajcihő – Magyar Hang

Miközben Magyarországon szinte mindenki a Sargentini-jelentésre figyelt, aznap az EP elfogadott egy másik jelentéstervezetet. is

Mind többen vannak azonban azon a véleményen, hogy a netes funkciók és lehetőségek exponenciális bővülésével egyre nehezebben követhetőek és értelmezhetőek a webcímek – sok mobileszközön pedig már egész egyszerűen hely sincs a teljes megjelenítésükre –, egyúttal egyre több biztonsági veszélyt rejtenek magukban, a kiberbűnözők pedig a kiskapukat kihasználva mind több gyanútlan felhasználót képesek megtéveszteni. Ezért szeretnének rendszerszintű változást a Google szakemberei is. A Chrome egyik vezető mérnöke, Adrienne Porter Felt szerint a most használatos webcím-forma egyre kevésbé garantálja azt, hogy egy adott honlap megbízható-e avagy sem. Ezért a céljuk egy olyan új formátum kidolgozása, amely mindenki számára érthető, és amelynek segítségével minden felhasználó tudni fogja, hogy megbízhat-e az adott honlapban. „Ez azonban csak drasztikus változások árán lehetséges” – állítja Porter Felt

„A közösségi média olyan, mint a kokain” – Magyar Hang

Lejönni a Facebookról olyan, mint megpróbálni leszokni a dohányzásról – fejlesztők beszéltek a mellékhatásokról.

A Chrome mérnökcsoportjának igazgatója, Parisa Tabriz szerint egyelőre még a munkacsoporton belül sincs egyetértés arról, hogy mindez hogyan nézzen majd ki a gyakorlatban. Elképzeléseiket vitaindítónak szánnák, és várhatóan ősszel, vagy jövő tavasszal mutatnák be a nagyközönségnek. „Abban biztos vagyok, bármit is javaslunk, az nagy port fog majd felverni. A változás mindig vitát kelt, legyen bármilyen is. De fontos, hogy csináljunk valamit, mert az URL-lel mindenki elégedetlen” – véli Tabriz.

A Chrome-nál egyébként nem először nyúlnak hozzá a témához. Négy éve például azzal a megoldással próbálkoztak, hogy kereséskor csak az adott honlap központi címe volt látható, egy-egy konkrét tartalom teljes URL-je pedig akkor jött elő, ha az ember rákattintott a főcímre. Noha a cég szerint ezt az „origin chip” névre keresztelt szabványt a nagyobb biztonság miatt akarták bevezetni, és akadtak, akik támogatták ötletüket, nagyon komoly kritikákat kaptak. Többek között azért, mert, ahogy a PC World annak idején megjegyezte: mivel a böngészőben továbbra is megmaradt a Google saját keresőmezője – a lépéssel a cég egyértelműen arra ösztönözte a felhasználókat, hogy azok – pusztán önkéntelenül is – rajta, illetve a keresőjén keresztül látogassanak meg minden oldalt, köztük azokat is, amiknek a címét pontosan ismerik.

Huszonöt éves az mp3. Az meg micsoda? – Magyar Hang

A fájlformátum, amely kivéreztette a klasszikus hanghordozókat, és utat tört a digitális zeneipar és -megosztás felé.

Így végül leállították ezt a funkciót. Volt ellenállás a HTTPS-titkosítás esetében is, amellyel jelzik, hogy egy weboldal a webböngészés alatt biztosítja-e a biztonságos kommunikációt. „A HTTPS-nél együttműködtünk más techcégekkel annak érdekében, hogy az egyébként a felhasználok biztonságát szolgáló titkosítási eljárásunkat a nagyközönség is elfogadja. Mert hiába ért egyet a szakma azzal, hogy a titkosítás jó, az emberek teljesen kikészülnek, ha mi valamin változtatunk” – állítja Tabriz. Hozzáteszi: korábbi tapasztalataikat figyelembe véve most még inkább figyelnek majd a felhasználói visszajelzésekre.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.