HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Időgép Szenzációs fe...

Szenzációs felfedezés: eddig rosszul tudtuk Pompeji pusztulásának dátumát?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egy most előkerült korabeli graffiti szerint nem abban az időpontban pusztította el az ókori római várost a Vezúv, mint ahogy azt sokan évszázadok óta hiszik.

HIRDETÉS

Hosszú ideje úgy tanítják, 79. augusztus 24-én több környező településsel, így Herculaneummal, Stabiaeval és többek között Oplontisszal együtt Pompejit is maga alá temetette a Vezúv kitörése. Hogy mindezt honnan tudjuk? Ifjabb Plinius (61-113) két leveléből, amelyekben huszonöt évvel később részletesen beszámolt a katasztrófáról a jeles történetírónak, Tacitusnak (56-120).

Egy most, a pompeji rommezőn talált falfirka azonban mindezt alapjaiban boríthatja, legalább is kételyeket ébreszthet arra vonatkozóan, hogy a Vezúv legismertebb kitörése valóban augusztus 24-én történt-e. A BBC beszámolója szerint a felirat a romváros V. régiójában, egy eddig még soha meg nem kutatott területen zajló feltárás során került elő. A faszénnel írt rövid szövegen pedig jól olvasható a dátum: 16 nappal november kalendae-ja előtt, amit október 17-re keltezhetünk. A régészek szerint a feliratot – ami a Pompeii Sites Twitter-oldalán alább látható – egy építőmunkás firkálhatta a falra, aki a kérdéses ház felújítási munkálataiban vehetett részt.

Pompeii Sites on Twitter

A piece of writing, done in charcoal, revolutionises the history of #Pompeii. The text, discovered during the excavations in #RegioV, refers to “the sixteenth day prior to the Calends of November”, corresponding therefore to the 17th October. More info: https://t.co/HIrp4vO2bO

HIRDETÉS

Ha nem augusztus 24-én volt a katasztrófa, akkor mikor? Egyáltalán az év, 79, az stimmel? – tehetjük fel a kérdést most. A kutatók szerint az év minden bizonnyal helyes, csak a pontos dátum nem. Mint közleményükben megjegyzik, a faszén feliratok nagyon sérülékenyek, ezért nagyon rövid ideig láthatóak, így a most talált graffiti mindössze néhány nappal a katasztrófa előtt készülhetett, és a kitörés helyes dátuma így inkább október 24-e lehet.

Mielőtt továbblépnénk, érdemes néhány szót szólni a dátummegjelölésről. A római feliratokon sokszor feltüntették az időpontot, és a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha a szöveg végén a nap-hónap megjelölés után szerepel az adott év két vezető tisztségviselője, a két consul neve. Mivel ma már nagyon pontos consullistáink vannak, így ilyenkor a legegyszerűbb belőni a felirat állításának dátumát. De ezen felül egyéb indirekt módon is keltezhetünk egy forrást, például egy adott császár uralkodási évéből, vagy egy-egy jól dokumentált háború alapján.

A most feltárt graffitin azonban consulnevek sajnos nem szerepelnek, így azt, hogy ez a firka valóban 79-ben került-e a falra, nem lehet minden kétséget kizáróan igazolni. Viszont az, hogy ezek a feliratok nagyon hamar megsemmisülnek, illetve, hogy a kérdéses szöveg ennyire jó állapotban maradt meg, azt feltételezi, hogy az nem sokkal a katasztrófa előtt készült.

Az augusztusi dátum egyébként kutatói berkekben már hosszú ideje vitatéma. Többek között azért, mert a leletkörülmények, például az őszi gyümölcsök jelenléte, az őszi évszakra jellemző tevékenységek nyomai a felé mutatnak, hogy a kitörés egy-két hónappal később, az őszi időszakban történhetett. A pompeji régészek szerint a most talált feliratuk is ezt a hipotézist erősíti. Az olasz kulturális miniszter, Alberto Bonisoli szintén elképesztően fontos felfedezésnek tartja a szöveget.

Pompeji térképe, rajta a ma is használt, Fiorelli-féle, XIX. századi régióbeosztással

Mindezek fényében felvetődik hát az a kérdés is: vajon ifjabb Plinius huszonöt év távlatából benézte volna a dátumot, hiszen ő augusztus 24-ét írt Tacitusnak? Akár az is előfordulhatna, hiszen a katasztrófa idején ő még mindössze 12-13 éves lehetett, s emlékei megfakulhattak. (Levelei közül az egyikben egyébként nagybátyja halálának körülményeit részletezte. A földrajzi, természettudományi munkáiról híres idősebb Plinius a kitöréskor épp a Nápolyi-öböl északnyugati sarkán található misenumi flotta parancsnoka volt, s a kitörés már csak kutatói kíváncsisága miatt is módfelett érdekelte, ám halálát a környékbeliek mentése közben lelte.)

HIRDETÉS

Valószínűbbnek tűnik azonban a szövegromlás, másolási hiba – ahogy arra már korábban is rámutatott több kutató. Plinius eredeti levelei nem maradtak fent, azok tartalmát későbbi átiratokból, másolatokból ismerjük. Ezekben pedig több lehetséges dátum is szerepel, az augusztustól egészen a novemberig terjedő skálában. A hibát, az elírást elsősorban az ókori és a későbbi naptárrendszer közötti különbségek okozhatják.

A közgondolkodásban ugyanakkor az augusztus 24-e ragadt meg, ám, ha a most talált graffiti valóban 79-ben készült, amit sajnos csak közvetve lehet igazolni, akkor ez is a felé mutat, hogy a Vezúv legismertebb kitörése inkább október 24-én lehetett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,820lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Feszült a helyzet a török-szír konfliktusban, 22 török katona meghalt egy bombázásban

Legalább huszonkét török katona halt meg egy légitámadásban az észak-kelet szíriai Idlib város közelében csütörtök éjjel.

Ferenc pápa gyengélkedik