Kezdőlap Tudomány A globális fe...

A globális felmelegedésnek, vagy szórakozott gyűjtőnek köszönhető New York új látványossága?

Profi természetfotósok hada és kíváncsi turisták ezrei kémlelik a Central Park tavainak szürke kacsáit. Nem túlzás azt állítani: New York új szenzációja egy színpompás, különleges példány. A mandarinkacsa (másik nevén mandarinréce) Japánban és Kínában őshonos állat, amely arról is nevezetes, hogy nagyon hűséges típus: ha egyszer párra talál, akkor további életét monogámiában, párjával együtt éli le. Nagy kérdés hogy ez a példány honnan jött – a környékbeli állatkertekből nem hiányzik egy sem.

HIRDETÉS

A Central Parkot egyébként kedvelik a vándormadarak, gyakran megtelepedve egy ideig a mesterséges tavakban, ezért a madárbarátok is gyakran kijárnak, hogy különleges példányokat fotózzanak. Mandarinrécét azonban még soha nem láttak itt, így a nemrég felbukkant példány nagy szenzációt okozott, komoly műsoridőt kapva még a hírtelevíziókban is.

Turisták fotózzák a mandarinkacsát (Fotó: Lukács Csaba)
Turisták fotózzák a mandarinkacsát (Fotó: Lukács Csaba)

A valóban gyönyörű kacsa október elején bukkant fel először Manhattan szívében, hogy aztán most hétvégén eltűnjön pár napra. Szerdán aztán váratlanul újra előkerült, így mi is lefotózhattuk több száz turistával és legalább két tucat, profi felszerelést villantó természetfotóssal együtt. A ritka állat visszatérésének láthatóan örültek a Central Park egyenruhás őrei, akik kérésünkre elmondták: a madárról annyit tudtak a szakértők megállapítani, hogy egy hím egyed, és valamilyen gyűrűt visel, tehát nem teljesen vad példány (a helyi sajtó szerint könnyen lehet, hogy egy ritka állatokat gyűjtőtől szökött meg).

Fotó: Lukács Csaba
Fotó: Lukács Csaba

A madár hamar beilleszkedett a Central Park kacsái közé, és ennek azért örülnek, mert a mandarinkacsák jellemzően agresszív példányok. Azt még nem tudni, a ritka állat innen választ-e magának párt – ha igen, akkor hosszú ideig lehet a manhattani lakók és az idelátogató turisták kedvence.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,279lájkolóTetszik
1,059követőKövetés
11,783feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Dolgoznék, de már nem kellek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi harmadik számunk jelenik meg január 18-án, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor és a nagy blöff

Mára nemcsak a korrupció, hanem vele kéz a kézben a hazugság vált a Fidesz legfőbb politikájává, Orbán Viktor pedig a két lábon járó fake news gyárrá.

Végre egy kínai