Kezdőlap Tudomány David Attenbo...

David Attenborough szerint már a láthatáron van a civilizációnk összeomlása

A legnagyobb ember által előidézett katasztrófával nézünk szembe, amely több ezer év óta a legnagyobb fenyegetés: a klímaváltozás – mondta David Attenborough az ENSZ lengyelországi Katowicében tartott klímakonferenciáján, melyről a brit The Guardian tudósított. A találkozó célja, hogy megállapodjanak arról, hogy hogyan valósítsák meg a gyakorlatban a párizsi klímaegyezményben foglaltakat.

HIRDETÉS

A világhírű brit természettudós azt is mondta, ha most nem kezdünk cselekedni, az egész civilizációnk összeomlása és a jelenleg ismert természeti környezet kihalása is a láthatáron van. Újabb kutatások szerint a történelem során mért húsz legmelegebb év az elmúlt 22 évre tehető.

– Nem látjátok mi zajlik körülöttetek? – ezt már egy fiatal férfi mondta a küldötteknek levetített videóban. Egy fiatal nő pedig arról beszélt, hogy Kínában már most is látják a klímaváltozás következményeit. Attenborough szerint az emberek kinyilvánították az akaratukat és most a világ vezetőin van a sor, hogy felelősen viselkedjenek, és azonnal megtegyék a szükséges lépéseket. Emellett felhívta az embereket arra, hogy használják az ENSZ által létrehozott ActNow névre hallgató chatbot-ot, amely ahhoz nyújt segítséget, hogy mindenki kivehesse a részét a klímaváltozás elleni harcból.

Betiltaná 2021-től az Európai Parlament az egyszer használatos műanyagtermékeket – Magyar Hang

Az Európai Parlament ezen túlmenően előírná, hogy a dohánytermékekből származó szemetet 2025-ig felére, 2030-ra pedig 80 százalékkal kell csökkenteni.

A találkozón felszólalt az ENSZ főtitkára, António Guterres is, aki arról beszélt, hogy a klímaváltozás sokkal gyorsabban történik, mint ahogy reagálunk rá, és ha ezen nem változtatunk, akkor már lehet, hogy túl késő lesz. „Sok országnak ez már most is élet- halál kérdés” – tette hozzá.

A konferencia megnyitóján Andrzej Duda is beszédet mondott. A lengyel elnök arról beszélt, hogy a hatékony szénfelhasználás nem mond ellent a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Lengyelország az elektromos áramellátásának a 80 százalékát fedezi szén segítségével, ám magát a termelést 1988-óta 30 százalékkal csökkentette a hatékony energiafelhasználásnak köszönhetően. A találkozón sok felszólaló adott hangon az aggodalmainak is, többek közt Donald Trump klímaváltozást tagadó megnyilvánulásai miatt.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,199lájkolóTetszik
1,352követőKövetés
12,891feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek