Kezdőlap Tudomány Az álhírek ál...

Az álhírek áldozata lett Antonius és Kleopátra is

Antonius és Kleopátra az ókor és a történelem talán egyik legismertebb párja volt; az egyeduralomért folytatott római polgárháborúban utoljára elvérző hadvezér-politikus és a Nagy Sándor halála után dinasztiát alapító hadvezér, Ptolemaiosz kései leszármazottja szerelmi kapcsolatát számtalanszor feldolgozták már az elmúlt kétezer év során. A páros Kr. e. 30-ban követett el öngyilkosságot az egyiptomi Alexandriában, miután a második triumviratussal az akkori birodalom „felosztását” követően a keleti területeket uraló Antonius és a VII. Kleopátra Philopator néven uralkodó fáraónő csapatai egy évvel korábban az actiumi tengeri ütközetben alulmaradtak a nem sokkal később már Augustus néven a principatust, azaz a római császárság intézményét kialakító Octavianusszal szemben.

HIRDETÉS

A vereség után Caesar örököse partraszállt Egyiptomban, és minden bizonnyal jól jött volna neki, ha a hadjáratot követően a római seregszemléjén, mint hadifoglyokat, Antoniust és Kleopátrát is felvonultathatja. Erre azonban épp az öngyilkosság miatt nem kerülhetett sor, s Antonius tettével a megszégyenülés elől is menekülhetett. A párt végül egy közös sírba temették el Egyiptomban, amely Octavianusnak behódolva római provinciává vált, Kleopátra pedig így az utolsó fáraóvá.

Nyughelyük a mai napig nem ismert. Két hete azonban több helyen, még magyar sajtótermékben is megjelent, hogy régészek megtalálhatták, de legalább is már nagyon-nagyon közel járnak a páros közös mauzóleumához az Alexandriától mintegy harminc kilométerre nyugatra fekvő Taposiris Magna lelőhelyen. A hírek a felfedezést Záhi Havássz egyiptológushoz kötötték, ám az igazi csavar, hogy a korábban a műemlékvédelmi miniszteri székben is megfordult kutató jelezte, sajnos, mindezt csak egy félreértésre alapozták, így Antonius és Kleopátra is áldozatául esett az álhíreknek.

Miként a veterán egyiptológus a Live Science tudományos szakportálnak elmondta, nemrég egy előadást tartott az olaszországi Palermóban, ahol beszélt egy másik régész, Kathleen Martinez Taposiris Magna-béli kutatásairól, aki úgy véli, a párt ott temették el. A lelőhelyen – ahol egyébként Martinez már jó tíz éve folytat ásatásokat – ugyan valóban tártak fel a Ptolemaiosz korszakból (Kr. e. 305 – Kr. e. 30) származó katakombákat, temetkezési helyeket, ám semmi nyoma nincs az utolsó fáraónő és a római hadvezér közös sírjának. Havássz leszögezte, soha nem mondta azt, hogy megtalálták volna, de még azt sem, hogy közel a sírhely felfedezése. – A sajtó az egészet teljes egészében hamis információkra alapozta, semmit nem találtak ott, ami a temetkezésükre utalna – szögezte le a kutató.

Szenzációs felfedezés: eddig rosszul tudtuk Pompeji pusztulásának dátumát? | Magyar Hang

Egy most előkerült korabeli graffiti szerint nem abban az időpontban pusztította el az ókori római várost a Vezúv, mint ahogy azt sokan évszázadok óta hiszik.

Így a kihívás marad, Antonius és Kleopátra továbbra is rejtőzködnek a kíváncsi tekintetek elől. Azt, hogy közösen temették el őket, a korai császárok életrajzait Hadrianus (117-138) idején megíró Suetonius, és kortársa, a párhuzamos életrajzairól ismert Plutarkhosz is állította. Utóbbi szerint a fáraónőt Octavianus kifejzett utasítására, uralkodóhoz méltó pompával helyezték közös sírba a római hadvezérrel. Előbbi pedig arról írt, az Egyiptomot végül provinciává szervező, akkor mindössze 32 éves, ám annál inkább dörzsölt fiatal államférfi engedélyezte nekik, hogy egy helyen nyugodjanak, egyúttal meghagyta, hogy a mauzóleumot, amit maguknak kezdtek el építeni, mindenképp fejezzék be számukra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.