HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Rágógumiból g...

Rágógumiból gyárt cipőt egy amszterdami cég

HIRDETÉS

Fenntarthatóság, környezetvédelem és üzlet: Amszterdam városa kieszelte, hogyan csináljon hátrányból előnyt úgy, hogy még pénzt is keres rajta.

HIRDETÉS

Amszterdamban évente másfél millió kilogramm rágógumi végzi pályafutását az utcaköveken. A cigarettacsikkek után ez a szeméttípus okozza a legnagyobb terhelést a városi köztisztasági vállalatnak, ráadásul egy rágó lebomlási ideje minimum húsz-huszonöt év.

Mit lehet tenni? A holland főváros hatalmas forgalmú repülőterén, Schipholon már évekkel ezelőtt bevezették, hogy az ottani boltokban tilos rágógumit árulni, aminek hatására jelentősen csökkent is a reptér területén padlón landoló ragacsok száma.

Amszterdam azonban mást eszelt ki. Létrehoztak egy céget, amely először összegyűjti a város közterein fellelhető, eldobott-kiköpött rágógumikat, feldolgozza őket, aztán cipőtalp-alapanyagot gyárt belőlük. Neves cipőtervezőket kértek fel, hogy álmodják meg a Gumshoe Amsterdam márkát, amelynek modelljei eldobott rágógumiból készülnek. Ráadásul nagyon jól néznek ki, amint az alábbi a kisfilmből, illetve a cég honlapjáról is kiderül.

I amsterdam

These aren’t your average shoes! 👟 👟 👟

Igaz, egy pár cipő 200 euróba kerül, ami valamivel drágább a menő sportcipők áránál (a jobb Nike-k 150 euró körül beszerezhetők), cserébe viszont a Gumshoe viselői büszkén hirdethetik, hogy nagyon is kézzel (lábbal) fogható módon járulnak hozzá a környezetvédelemhez.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép