Kezdőlap Tudomány Rágógumiból g...

Rágógumiból gyárt cipőt egy amszterdami cég

Fenntarthatóság, környezetvédelem és üzlet: Amszterdam városa kieszelte, hogyan csináljon hátrányból előnyt úgy, hogy még pénzt is keres rajta.

HIRDETÉS

Amszterdamban évente másfél millió kilogramm rágógumi végzi pályafutását az utcaköveken. A cigarettacsikkek után ez a szeméttípus okozza a legnagyobb terhelést a városi köztisztasági vállalatnak, ráadásul egy rágó lebomlási ideje minimum húsz-huszonöt év.

Mit lehet tenni? A holland főváros hatalmas forgalmú repülőterén, Schipholon már évekkel ezelőtt bevezették, hogy az ottani boltokban tilos rágógumit árulni, aminek hatására jelentősen csökkent is a reptér területén padlón landoló ragacsok száma.

Amszterdam azonban mást eszelt ki. Létrehoztak egy céget, amely először összegyűjti a város közterein fellelhető, eldobott-kiköpött rágógumikat, feldolgozza őket, aztán cipőtalp-alapanyagot gyárt belőlük. Neves cipőtervezőket kértek fel, hogy álmodják meg a Gumshoe Amsterdam márkát, amelynek modelljei eldobott rágógumiból készülnek. Ráadásul nagyon jól néznek ki, amint az alábbi a kisfilmből, illetve a cég honlapjáról is kiderül.

I amsterdam

These aren’t your average shoes! 👟 👟 👟

Igaz, egy pár cipő 200 euróba kerül, ami valamivel drágább a menő sportcipők áránál (a jobb Nike-k 150 euró körül beszerezhetők), cserébe viszont a Gumshoe viselői büszkén hirdethetik, hogy nagyon is kézzel (lábbal) fogható módon járulnak hozzá a környezetvédelemhez.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.