HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Előre tudni f...

Előre tudni fogjuk teljes évszakok időjárását?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az Egyesült Államok közép-nyugati vidékeit az idei télen lerohanó mínusz 30 fokos fagy egy szempontból pozitív tanulsággal szolgált: a meteorológiai előrejelzések egészen pontosan megjósolták a várható fogcsikorgató ítéletidőt. Az időjárás-előrejelzés minden ellentétes híresztelés dacára sokkal pontosabb ma, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

HIRDETÉS

Jó érzés hülyének nézni másokat, mert ezáltal megbizonyosodhatunk arról, hogy mi – velük ellentétben – viszont rendkívül okosak vagyunk. Ennek az össznépi sportnak kedvelt célpontjai a meteorológusok, akik akkor sem tudnák jobban eltéveszteni, hogy milyen lesz az idő, ha direkt próbálnák. Mielőtt nyaralni indulunk, általában már két héttel korábban naponta aggodalmaskodva figyeljük az időjárás-előrejelzést. Ha rögtön azt olvassuk, hogy csodálatosan verőfényes időnk lesz, azonnal megijedünk. Hiszen sosem találják el, és úgyis pont fordítva lesz minden. Vagyis, ha jót ígérnek, az rosszat jelent.

Pedig valójában nem. A Science folyóiratban minap jelent meg, hogy a Pennsylvaniai Állami Egyetem meteorológusai kimutatták, hogy – bár a 100 százalékos pontosság mindig is elérhetetlen marad – a tudományos ismeretek bővülése, illetve legfőképpen a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló komputermodellek használata révén az előrejelzések sokkal pontosabbá váltak az utóbbi időben.

Az egész bolygót érintő környezeti katasztrófa jöhet | Magyar Hang

Amazónia amilyen hatalmas, legalább olyan törékeny ökoszisztéma, már egy kis változás is katasztrófát okozhat az esőerdő életében.

Amikor Észak-Amerikába betörtek az északi-sarki légtömegek, a meteorológusok könnyű célpontot szolgáltattak a klímaváltozást üzletszerűen tagadók számára, akik diadalittasan hangoztathatták, hogy hol van az éghajlatkutatók és a meteorológusok által olyan bőszen hirdetett globális felmelegedés, amikor szükség lenne rá. Csakhogy ez az extrém időjárási helyzet éppen azt bizonyította, hogy ma már a középtávoli (egy-két héttel előre tekintő) predikciók is igen megbízhatónak tekinthetők. A meteorológusok ugyanis nemcsak azt jósolták meg pontosan, hogy eszméletlenül hideg lesz, de szinte óráról órára levezették, hogy az egyes régiókban hogyan fog változni a hőmérséklet. És úgy is lett.

HIRDETÉS

Az úgynevezett sarki örvény légkörzési rendszer működésében megjelenő anomáliákat (e szélrendszer „feladata” lenne általában a jeges arktikus légtömegek Északi-sark fölött tartása) az időjárási modellek már egy hónappal ezelőtt észrevették. Tavaly szilveszter napján már detektálták, hogy az Északi-sark hirtelen melegedni kezdett, és ebből levezették, hogy a sarki örvény felborul, és a mínusz 30 fokos levegő akadálytalanul áramolhat Észak-Amerika fölé.

David Attenborough szerint már a láthatáron van a civilizációnk összeomlása | Magyar Hang

A legnagyobb ember által előidézett katasztrófával nézünk szembe, amely több ezer év óta a legnagyobb fenyegetés: a klímaváltozás – állítja a világhírű brit természettudós.

A sarkvidéki fagy betörését egyébként csak véletlen egybeesés folytán megelőző tanulmány megállapítja, hogy manapság az ötnapos előrejelzés pontosabb, mint 1980-ban a másnapra vonatkozó jelentés. Így ma már akár a 9-10 napra előretekintő jóslatok is használhatók (a korlátaik figyelembevételével). De nemcsak a hőmérséklet megjósolásában léptek előre nagyot a meteorológusok. Az Egyesült Államokban legalább ilyen fontos hurrikánok vonulási útvonalát ma már három napra előre is pontosabban ki tudják számítani, mint amennyire 40 éve egyetlen napra képesek voltak előrejelezni.

A klimatológiai modelleket mára sikerült oly mértékben összeegyeztetni a klasszikus időjárási modellekkel, hogy hamarosan már talán egész évszakok viselkedését is jó biztonsággal előre tudjuk jelezni. S persze nem azt értjük, hogy „télen hidegebb lesz, mint nyáron”, sokkal pontosabb predikciók is lehetővé válnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,745lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek