Kulcsfontosságú közgyűlés vár az Akadémiára

Kulcsfontosságú közgyűlés vár az Akadémiára

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Tudományos Akadémia és a magyar tudományosság egészének jövőjét meghatározó előterjesztésekről kell döntést hoznia az MTA Közgyűlésének május 6-án; az MTA legfőbb döntéshozó testülete másnap a tudóstestület új tagjait is megválasztja – írja a hétfőn kezdődö 191. közgyűlése elé kiadott közleményében az akadémia.

Az elmúlt időszakot figyelembe véve a mostani ülés kulcsfontossággal bírhat, kiderülhet, milyen álláspontot képviselhet a köztestület az elkövetkezedőkben a többek között a kutatói hálózatot érintő „kiszervezési”, „átszervezési” kormányzati akarattal szemben. „A Közgyűlés határozatai kötelező érvényűek a Magyar Tudományos Akadémia összes szervezetére és vezetőjére” – húzza alá a közlemény.

Mint írják: „Lovász László elnöki köszöntőjével május 6-án 10 órakor kezdődik az esemény, majd a hagyományoknak megfelelően átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket. Az ezt követő zárt munkaközgyűlés az elnöki beszámolóval kezdődik, majd a közgyűlés legfontosabb napirendi pontja következik. A jelenlévő közel ötszáz tudós – akiknek nagyobb része egyetemi ember – az MTA-nak a saját kutatóhálózatával kapcsolatos előterjesztéséről szavaz majd. Mint arról röviden beszámoltunk, az eredetileg az MTA vezetői által összeállított előterjesztést az MTA Elnöksége – két közgyűlés között legfőbb döntéshozó szerve – 2019. április 30-ai ülésén megvitatta, és azokat módosítások után ellenszavazat nélkül (két tartózkodással) elfogadta, megerősítve korábbi állásfoglalásait.”

Sorakozzunk fel az Akadémia mögé! | Magyar Hang

Orbán nem előre megy, hanem vissza a múltba, valamint az ortodox civilizáció felé. Amit a retrográd hatalomnak ehhez le kell győznie: az az intelligencia. A tudomány.

Hozzáteszik: „A szavazás után a főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők, majd több testületi beszámolóról és személyi javaslatokról is szavaznak. A munkaközgyűlés ebédszünetében, várhatóan 14 órakor az MTA elnöke sajtótájékoztatót tart, amelyen a tervek szerint az ITM minisztere is részt vesz.”

Hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel folytatott találkozó mellett mi lesz a pontos programja a háromnapos közgyűlésnek, ide kattintva megnézheti.