HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Kulcsfontossá...

Kulcsfontosságú közgyűlés vár az Akadémiára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Magyar Tudományos Akadémia és a magyar tudományosság egészének jövőjét meghatározó előterjesztésekről kell döntést hoznia az MTA Közgyűlésének május 6-án; az MTA legfőbb döntéshozó testülete másnap a tudóstestület új tagjait is megválasztja – írja a hétfőn kezdődö 191. közgyűlése elé kiadott közleményében az akadémia.

Az elmúlt időszakot figyelembe véve a mostani ülés kulcsfontossággal bírhat, kiderülhet, milyen álláspontot képviselhet a köztestület az elkövetkezedőkben a többek között a kutatói hálózatot érintő „kiszervezési”, „átszervezési” kormányzati akarattal szemben. „A Közgyűlés határozatai kötelező érvényűek a Magyar Tudományos Akadémia összes szervezetére és vezetőjére” – húzza alá a közlemény.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mint írják: „Lovász László elnöki köszöntőjével május 6-án 10 órakor kezdődik az esemény, majd a hagyományoknak megfelelően átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket. Az ezt követő zárt munkaközgyűlés az elnöki beszámolóval kezdődik, majd a közgyűlés legfontosabb napirendi pontja következik. A jelenlévő közel ötszáz tudós – akiknek nagyobb része egyetemi ember – az MTA-nak a saját kutatóhálózatával kapcsolatos előterjesztéséről szavaz majd. Mint arról röviden beszámoltunk, az eredetileg az MTA vezetői által összeállított előterjesztést az MTA Elnöksége – két közgyűlés között legfőbb döntéshozó szerve – 2019. április 30-ai ülésén megvitatta, és azokat módosítások után ellenszavazat nélkül (két tartózkodással) elfogadta, megerősítve korábbi állásfoglalásait.”

Sorakozzunk fel az Akadémia mögé! | Magyar Hang

Orbán nem előre megy, hanem vissza a múltba, valamint az ortodox civilizáció felé. Amit a retrográd hatalomnak ehhez le kell győznie: az az intelligencia. A tudomány.

Hozzáteszik: „A szavazás után a főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők, majd több testületi beszámolóról és személyi javaslatokról is szavaznak. A munkaközgyűlés ebédszünetében, várhatóan 14 órakor az MTA elnöke sajtótájékoztatót tart, amelyen a tervek szerint az ITM minisztere is részt vesz.”

HIRDETÉS

Hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel folytatott találkozó mellett mi lesz a pontos programja a háromnapos közgyűlésnek, ide kattintva megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,889lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek