Ezreket evakuáltak, felrobbantották a leszakadt genovai híd torzóját

Ezreket evakuáltak, felrobbantották a leszakadt genovai híd torzóját

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer embert evakuáltak az olasz hatóságok a genovai Morandi híd térségéből, miután pénteken felrobbantják a torzóban álló konstrukció két pillérjét – jelentette a BBC.

A forgalmas A10-es autópályához tartozó építmény egy része, mintegy 210 méteres szakasza még tavaly augusztus 14-én omlott össze, a katasztrófában 43-an vesztették életüket, tizenhatan megsérültek. A katasztrófát a feltételezések szerint a híd szerkezetének gyengesége okozta. Egyes szemtanúk szerint a heves vihar során a Polcevera folyó és Sampierdarena ipari övezete fölött leszakadt hidat villámcsapás érte a 11 óra 30 perc körül történt baleset előtt. A viaduktról 30-35 gépkocsi és három teherautó 45 métert zuhant az éppen minimális vízszintű, időszakos folyóba, a Torino–Genova és Milánó–Genova vasúti pályájára, illetve az Ansaldo Energia energetikai vállalat raktárépületeire. A Corriere della Sera napilap szerint egyébként ez volt a tizenegyedik hídomlás Olaszországban 2013 óta.

A híd megmaradt részeit most kezdik el lebontani, a két pillér detonációja miatt mintegy 3400 főt telepítettek péntek reggelig ki, köztük idős embereket és terhes nőket is. A hír körül háromszáz méterek koncentrikus körben a környező utakat is lezárták. A műveletet az olasz RAI élőben közvetíti, míg Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes is jelezte, Genovába érkezett, hogy kövessen az eseményeket. Ugyancsak a helyszínen lesz a másik helyettes kormányfő, Luigi Di Maio is.

Legalább 42 halott a leszakadt olasz viadukt tragédiájánál | Magyar Hang

Genova mellett történt a baleset. 30-35 személygépkocsi és 3 teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe.

Hogy ne vigye messzire a szél a robbanásban keletkező törmeléket, a szakemberek víztartályokat helyeztek el a pillérek körül, amelyek egy 50 méteres vízfalat képezve elnyelik a port.

A hidat még Ricardo Morandi tervezte 1967-ben; a szerkezeten az 1990-es években végeztek pár javítást, 2016-ban pedig elvileg teljes felújításon esett át. Mint szakértők megjegyzik, egy ilyen típusú hídnak nagyjából egy évszázadot kellene kibírnia. Az A10-es autópályának ezen a szakaszán egyébként évente mintegy 25 millió gépjármű halad át, így a torzó helyett újat emelnek a helyére. Az építésre Renzo Pianót kérték fel, az új híd állítólag Európa egyik legdrágább ilyen jellegű konstrukciója lesz.

Frissítés: Időközben az MTI beszámolója szerint megtörtént a robbantás, amelyet három, két rövidebb és egy hosszabb szirénazúgás előzte meg. Majd sortűzre emlékeztető robbanás zaja következett, és hatalmas porfelhő emelkedett fel, amely magasba törő vízsugárra hasonlított. A detonáció után sokáig semmi nem látszott a felemelkedett törmelék és pormennyiség miatt.

Morandi Bridge demolished with explosives | AFP

The two remaining towers of the motorway bridge in the Italian city Genoa that collapsed nearly a year go killing 43 people are being demolished. IMAGES Abonnez-vous à la chaîne de l'AFP, et pensez à activer les notifications 🔔 http://www.youtube.com/channel/UCckz6n8QccTd6K_xdwKqa0A/?sub_confirmation=1