A klímaváltozással több lesz a szúnyog

A klímaváltozással több lesz a szúnyog

(Fotó: Egor Kamelev/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A klímaváltozással több lesz a szúnyog, a kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez - mondta vasárnap Garamszegi László. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 műsorában arról beszélt, az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok; továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának.

– A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve szúnyogháló a leghasznosabb – mondta kutató.

Garamszegi László arra is felhívta a figyelmet: a szúnyogcsípés nem csak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet. Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet.

Magyarországon mintegy ötvenféle őshonos és három új, invazív szúnyogfaj ismert. Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy például a tigrisszúnyogok pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, ezen az MTA-oldalon segítse információkkal a szakembereket.

Milliárdokért irtanak, mégis vakarózik az ország | Magyar Hang

Hároméves keretszerződést kötött az OKF szúnyoggyérítésre egy konzorciummal, amely egyedüli pályázó volt.