HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Van, ahol már...

Van, ahol már nem csak álom az „energiacella”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ismét puskaporos hordóvá vált a Hormuzi-szoros, miután újfent kiélezett lett a viszony az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Irán között az utóbbi atomprogramja miatt. A helyzet feszültségét mutatja: júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, és azt állította, a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Erre tromfolva a múlt csütörtökön Donald Trump elnök meg arról jelentett nagy rössel, hogy az amerikai haderő leszedett egy iráni drónt, amely vészesen megközelítette a szorosban, nemzetközi vizeken hajózó USS Boxer helikopterhordozót.

Ugyan elsőre nem verték nagydobra, de az amerikai akció nem szokványos művelet volt. Az iráni drónt ugyanis nem tüzérséggel, még csak nem is a manapság népszerű lézeres technológiával hatástalanították, hanem egy új elhárító fegyverrendszerrel. A tengerészgyalogság LMADIS kódnevű integrált légvédelmi rendszere egy úgynevezett energiafegyver, amely rádióhullámokkal bombázza a kiiktatni kívánt pilóta nélküli repülőgépeket. A légvédelmi egység két, a magyar honvédség által is használt MRZR-4 könnyű terepjáróból áll, egy zavaró és egy parancsnoki modulból. Előbbi szenzorai érzékelik a légtérben működő drónokat, és továbbítják az adatokat a parancsnoki modulnak, ahol lekövethetik, és eldönthetik, hogy az adott gép ellenséges jármű-e, avagy sem. Amennyiben igen, úgy a zavaróegység „energianyalábokkal szétbombázza” a rádiókommunikációt a drón és földi irányítója között.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

– A rendszer alapjaiban olyan, mint azok a drónzavarók, amelyek kereskedelmi forgalomban is kapatóak – mondta az LMADIS-ről a Wired magazinnak Bryan Clarke. A haditengerészeti műveletekért felelős parancsnokság korábbi különleges tanácsadója ugyanakkor elmondta, a tengerészgyalogság által használt fegyver sokkal erősebb, nagyobb hatósugarú, mind az alacsony, mind a magas frekvenciatartományokban.

Újra felmelegíti a csillagháborús tervét Amerika | Magyar Hang

A Pentagon alá tartozó Űrfejlesztési Hivatal négy hónapja kezdte meg működését, és a civil szféra ipari képességeire alapozva építene egy reagani terveket idéző űrvédelmi struktúrát.

Az új generációs fegyver működési elve, hogy amint belövik, a célpont pontosan milyen frekvencián kommunikál az irányítóival, azonnal ugyanabban tartományban kezdik el bombázni rádiósugarakkal, így az eszköz a irdatlan mennyiségű „zajtól” megzavarodik, és azt hiszi, hogy elvágták a kommunikációját. Clarke szerint a jelenlegi rendszer egyelőre csak a kisebb és viszonylagos közelségében tartózkodó drónokat képes leteríteni, azaz úgy tönkre tenni az elektronikáját, hogy az leálljon, az eszköz pedig lezuhanjon. A nagyobb pilóta nélküli repülők esetében jelenleg még csak zavarni tudja annak működését, a például az adattovábbítást.

HIRDETÉS

Az iráni drón egyébként a beszámolók szerint mintegy bő 300 méterre közelítette meg a USS Boxert, és úgy sikerült semlegesíteniük. A cikkekből ugyan nem derül ki, hogy le is zuhant-e, ám az elnök szavaiból így rekonstruálhatjuk az esetet, azaz az irániak drónja kis méretű lehetett, és az energiafegyver minimum 300 méter távolságból képes volt leszedni.

Az amerikai tengerészgyalogság MRZR-4-es könnyűterepjárójára szerelt LMADIS nevű drónelhárító rendszere a USS Boxeren (Fotó: Aaron Henson/U.S. Marine Corps)
Az amerikai tengerészgyalogság MRZR-4-es könnyűterepjárójára szerelt LMADIS nevű drónelhárító rendszere a USS Boxeren (Fotó: Aaron Henson/U.S. Marine Corps)

A szakértők szerint az első sikeres kísérletével egy iráni pilóta nélküli gépet kiiktató LMADIS mellett szól, hogy lényegesen olcsóbb, mint a lézeres technikával működő dróngyilkos rendszerek. Emellett nem kell, hogy a célt fizikailag eltalálja, mint ami a többi elhárító módszernél szükséges. Jelenlegi állapotában azonban problémát jelent, hogy amellett, hogy nagyobb eszközök földre kényszerítésére nem képes, a teljesen automata, akár mesterséges intelligenciával működtetett autonóm drónok ellen sem hatásos. Ugyancsak problémás lehet a „baráti tűz” kérdésében, azaz, zavarhatja a körzet levegőben lévő szövetséges helikoptereinek a kommunikációját is.

Nem ez egyébként az egyetlen elektronikai zavaró fegyverzet, amit az amerikai haderő használ. A légierő is kapott nemrég egy még kísérleti fázisban lévő rendszert: a manapság inkább a képregényes mozifilmekből, semmint a germán mitológiából ismert mennydörgés istenére utalva THOR-ként emlegetett nagy energiájú, hadászati-taktikai mikrohullámú „ágyú” az illetékesek szerint már képes arra, hogy egyetlen „lövéssel” egy raj drónt hatástalanítson.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hadházyékhoz szombaton csengetett be a HírTV

A képviselő és családja épp a fiúk 16. születésnapját ünnepelték. Korábban a nemzeti konzultációs íveket gyűjtő alapítvány kurátorához is becsöngettek.