HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Van, ahol már...

Van, ahol már nem csak álom az „energiacella”

HIRDETÉS

Ismét puskaporos hordóvá vált a Hormuzi-szoros, miután újfent kiélezett lett a viszony az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Irán között az utóbbi atomprogramja miatt. A helyzet feszültségét mutatja: júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, és azt állította, a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Erre tromfolva a múlt csütörtökön Donald Trump elnök meg arról jelentett nagy rössel, hogy az amerikai haderő leszedett egy iráni drónt, amely vészesen megközelítette a szorosban, nemzetközi vizeken hajózó USS Boxer helikopterhordozót.

HIRDETÉS

Ugyan elsőre nem verték nagydobra, de az amerikai akció nem szokványos művelet volt. Az iráni drónt ugyanis nem tüzérséggel, még csak nem is a manapság népszerű lézeres technológiával hatástalanították, hanem egy új elhárító fegyverrendszerrel. A tengerészgyalogság LMADIS kódnevű integrált légvédelmi rendszere egy úgynevezett energiafegyver, amely rádióhullámokkal bombázza a kiiktatni kívánt pilóta nélküli repülőgépeket. A légvédelmi egység két, a magyar honvédség által is használt MRZR-4 könnyű terepjáróból áll, egy zavaró és egy parancsnoki modulból. Előbbi szenzorai érzékelik a légtérben működő drónokat, és továbbítják az adatokat a parancsnoki modulnak, ahol lekövethetik, és eldönthetik, hogy az adott gép ellenséges jármű-e, avagy sem. Amennyiben igen, úgy a zavaróegység „energianyalábokkal szétbombázza” a rádiókommunikációt a drón és földi irányítója között.

– A rendszer alapjaiban olyan, mint azok a drónzavarók, amelyek kereskedelmi forgalomban is kapatóak – mondta az LMADIS-ről a Wired magazinnak Bryan Clarke. A haditengerészeti műveletekért felelős parancsnokság korábbi különleges tanácsadója ugyanakkor elmondta, a tengerészgyalogság által használt fegyver sokkal erősebb, nagyobb hatósugarú, mind az alacsony, mind a magas frekvenciatartományokban.

Újra felmelegíti a csillagháborús tervét Amerika | Magyar Hang

A Pentagon alá tartozó Űrfejlesztési Hivatal négy hónapja kezdte meg működését, és a civil szféra ipari képességeire alapozva építene egy reagani terveket idéző űrvédelmi struktúrát.

Az új generációs fegyver működési elve, hogy amint belövik, a célpont pontosan milyen frekvencián kommunikál az irányítóival, azonnal ugyanabban tartományban kezdik el bombázni rádiósugarakkal, így az eszköz a irdatlan mennyiségű „zajtól” megzavarodik, és azt hiszi, hogy elvágták a kommunikációját. Clarke szerint a jelenlegi rendszer egyelőre csak a kisebb és viszonylagos közelségében tartózkodó drónokat képes leteríteni, azaz úgy tönkre tenni az elektronikáját, hogy az leálljon, az eszköz pedig lezuhanjon. A nagyobb pilóta nélküli repülők esetében jelenleg még csak zavarni tudja annak működését, a például az adattovábbítást.

Az iráni drón egyébként a beszámolók szerint mintegy bő 300 méterre közelítette meg a USS Boxert, és úgy sikerült semlegesíteniük. A cikkekből ugyan nem derül ki, hogy le is zuhant-e, ám az elnök szavaiból így rekonstruálhatjuk az esetet, azaz az irániak drónja kis méretű lehetett, és az energiafegyver minimum 300 méter távolságból képes volt leszedni.

HIRDETÉS
Az amerikai tengerészgyalogság MRZR-4-es könnyűterepjárójára szerelt LMADIS nevű drónelhárító rendszere a USS Boxeren (Fotó: Aaron Henson/U.S. Marine Corps)
Az amerikai tengerészgyalogság MRZR-4-es könnyűterepjárójára szerelt LMADIS nevű drónelhárító rendszere a USS Boxeren (Fotó: Aaron Henson/U.S. Marine Corps)

A szakértők szerint az első sikeres kísérletével egy iráni pilóta nélküli gépet kiiktató LMADIS mellett szól, hogy lényegesen olcsóbb, mint a lézeres technikával működő dróngyilkos rendszerek. Emellett nem kell, hogy a célt fizikailag eltalálja, mint ami a többi elhárító módszernél szükséges. Jelenlegi állapotában azonban problémát jelent, hogy amellett, hogy nagyobb eszközök földre kényszerítésére nem képes, a teljesen automata, akár mesterséges intelligenciával működtetett autonóm drónok ellen sem hatásos. Ugyancsak problémás lehet a „baráti tűz” kérdésében, azaz, zavarhatja a körzet levegőben lévő szövetséges helikoptereinek a kommunikációját is.

Nem ez egyébként az egyetlen elektronikai zavaró fegyverzet, amit az amerikai haderő használ. A légierő is kapott nemrég egy még kísérleti fázisban lévő rendszert: a manapság inkább a képregényes mozifilmekből, semmint a germán mitológiából ismert mennydörgés istenére utalva THOR-ként emlegetett nagy energiájú, hadászati-taktikai mikrohullámú „ágyú” az illetékesek szerint már képes arra, hogy egyetlen „lövéssel” egy raj drónt hatástalanítson.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,107lájkolóTetszik
2,662követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Erdogan köszönetet mondott Orbánnak

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.