HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Második világ...

Második világháborús amerikai tengeralattjáró roncsot találtak Alaszka partjainál

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A 95 méter hosszú Gato-osztályú amerikai USS Grunion 1942. június 30-án hagyta el Hawaii szigetét, hogy a Midway-szigetek érintésével az Alaszkát az akkori Szovjetunióval összekötő Aleut-szigetek környékén járőrözzön. A feljegyzések szerint az amerikai tengeralattjáró júliusban komoly tűzharcot vívott a japán flotta több hajójával is, ezek során elsüllyesztett három rombolót, és több másik ellenséges hajóval is összetűzésbe került. A térségből július 30-án heves tengeralattjáró-ellenes tevékenységről adtak hírt az alaszkai Amanak-sziget Holland-öböl nevű térségéből. A Grunion eltűnését 1942. augusztus 16-án jelentették. Ugyan keresték, de sose bukkantak a nyomára, október 5-én végleg feladták, hogy valaha a nyomára lelhetnek, majd november 2-án a hajót kihúzták az amerikai haditengerészet jármű regiszteréből. A Gruniont – amit egyébként még egy éve se volt, hogy 1941. december 22-én hadrendbe állítottak – hat tiszttel és 54 matrózzal a fedélzetén elnyelte a Csendes-óceán.

Mannert Abele, a USS Grunion kapitánya (fotó: U.S. Naval Historical Center)
Mannert Abele, a USS Grunion kapitánya (fotó: U.S. Naval Historical Center)
HIRDETÉS

Mannert Abele kapitány három fia, azonban nem hagyta, hogy feledésbe merüljenek a történtek, és miután 2002-ben kaptak egy fülest online arról, hogy merre lenne érdemes keresni a tengeralattjárót, felbéreltek egy csapatot, amely végül 2007 augusztusában megtalálta, és fotót is készített a roncs központi részéről. Tizenkét évvel később, ahogy arról az amerikai CNN hírtelevízió most beszámolt, meglett a Grunion orra is, mintegy 400 méterre fekszik egy vulkanikus-üledékes feltöltésen.

A felfedezést a második világháborús tengeralattjárók keresésére szakosodott Lost 52 Project tette. A kutatást vezető Tim Taylor szerint a mintegy bő ezer méter mélyen fekvő roncsok kifejezetten jó állapotban maradtak meg, így a 3D-modellezés segítségével sok mindent meg lehet majd tudni arról, mi történt Abele kapitány hajójával, mi okozhatta a vesztét.

Az amerikai haditengerészet adatai szerint a csendes-óceáni flotta 52 tengeralattjárója tűnt el nyomtalanul és mintegy 3500 fő veszett oda a második világháború idején.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,270lájkolóTetszik
3,038követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kövér: a liberálisok ismérve a másság elviselésének képessége

Emlékek a Fidesz „diplomás kommunista" korszakából: a nép-nemzeti ideológia ártalmas, a liberalizmus jó.