HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Vajon lehet-e...

Vajon lehet-e egy csillag idősebb magánál az univerzumnál?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Új sorozatot indítottunk: minden héten szemezgetünk a nemzetközi sajtó friss tudományos-technikai újdonságokat, érdekességeket bemutató, feldolgozó cikkeiből. A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

BBC

Hogyan segíthetünk a bolygón? Úgy, hogy nem szemetelünk feleslegesen; éljük a megszokott életünket, de nem pazarlunk, se áramot, se élelmiszert, se papírt, és vigyázunk az élővilágra, hiszen ők is a bolygónk lakói – felelte egy indiai kisfiú kérdésére a legújabb sorozatával kapcsolatos körútján David Attenborough. Négy éven keresztül mintegy 1500-an készítették a csúcstechnika szinte minden megoldását bevetve a 93 éves veterán természetfilmes Hét világ, egy bolygó (Seven Worlds, One Planet) című szériáját. A brit közszolgálati adónak a rendező most arról beszélt, 40 éve nincs egy olyan műsora sem, amelyben ne hívta volna fel a figyelmet arra, hogy mindenki figyeljen, óvja a környezetét. „Annak idején, amikor ezt elkezdtük mondogatni, mindenki bolondnak nézett minket” – emlékezett vissza a kezdetekre Attenborough. Szerinte fontos hinni abban, hogy ha elkezdünk valamit, annak lesz eredménye – például amikor 1986-ban betiltották a bálnavadászatot, azáltal fajok menekültek meg a kihalástól.

AFP

HIRDETÉS

Eddig úgy vélték, az Égei-tenger közepén fekvő Kükládok szigetcsoporton az ember mindössze 7000 éve jelent meg, ám egy friss kutatás meglepő eredményt hozott: Náxosz szigetén a neandervölgyi ember már 200 ezer éve is élt. A francia hírügynökség beszámolt arról, hogy egy görög, amerikai, kanadai, francia és szerb régészekből álló kutatócsoport a sziget nyugati felén a Stélida nevű barlang lelőhelyen kőeszközök tízezreire – köztük különféle dárdahegyekre, lyukasztó és kaparó szerszámokra bukkant. A 2013 óta tartó ásatás résztvevői azt feltételezik, a Homo sapiens neanderthalensis egy jégkorszaki alacsonyabb vízállásnál a mai Törökországon keresztül érkezhetett a Kükládokra, illetve haladt tovább a Balkán felé. Később kisebb hajókkal a közeli szigetek között közlekedtek is. Ez egyébként az első eset, hogy neandervölgyi aktivitást figyeltek meg egy görög szigeten.

Live Science

Vajon lehet-e egy csillag idősebb magánál az univerzumnál?– teszi fel kérdést a tudományos szakportál a legidősebb bibliai személyről, a 969 évet élt – Matuzsálemről elnevezett csillaggal kapcsolatban. A Földtől 190 fényévre található, HD 140283 kódszámú csillagot immár száz éve figyelik a kutatók, és az furcsa helyzet, hogy míg az ősrobbanás elvileg 13,8 milliárd éve történt, addig a Matuzsálem a mérések szerint 14,27 milliárd éve keletkezett. Ez gyakorlatilag képtelenség, a csillag kora körüli vita az elmúlt időszakban újra felélénkült. Egyrészt a számítások csalókák lehetnek – eleve tartalmaznak +/T 700–800 millió éves hibahatárt –, másrészt ezzel összefüggésben a kormeghatározás hatással lehet az univerzum tágulását leíró Hubble-állandó mértékével kapcsolatos kutatásokra is. A Hubble teleszkóp 2009-ben – 74,2±3,6 km/s/megaparszek tágulással számolva – 13,8 milliárd évesre, míg egy idei tanulmány – 82,4 km/s/megaparszeket véve alapul – 11,4 milliárd évesre becsüli az univerzum keletkezését.

Egypt Today

Harminc, kiváló állapotban megmaradt, fából készült, hieroglifákkal gazdagon díszített szarkofágot és benne eltemetett múmiákat tártak fel az egyiptomi Királyok völgyében, Luxor mellett. A 23 férfi, öt nő és két gyerek egy főpapi család tagjai lehettek, és nagyjából 3000 éve, az újbirodalmi időszak vége felé, a 19–20. dinasztia idején helyezték őket örök nyugalomra. A leletegyüttes száz éve az egyik legnagyobb felfedezés ezen a területen. Záhi Havássz régész, egyiptológus, volt egyiptomi műemlékvédelmi miniszter a szarkofágok bemutatóján arról beszélt, a hieroglif feliratok a halállal és a túlvilággal kapcsolatos ókori egyiptomi szövegek gyűjteményéből, a Kr. e. 1550-től összeállított Halottak könyvéből származnak. A leleteket novemberben további alapos vizsgálatokra Kairóba szállítják.

HIRDETÉS

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

A Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/43. számában jelent meg október 25-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/43. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,653lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek