HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Esély nyílik ...

Esély nyílik halálos csapást mérni az ebolára

HIRDETÉS

Az első ebola elleni védőoltást már eddig is több százezer ember kapta meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban, hiszen a szűnni nem akaró közép-afrikai járvány rendkívüli lépéseket követel az egészségügyi szervektől és a nemzetközi segélyszervezetektől. Most azonban a szer – a sikeres teszteket követően – hivatalosan is megkapta a forgalomba hozatali engedélyt. Ezzel az egyik legrettegettebb halálos kór papíron is oltással megelőzhető betegséggé vált. Kérdés, hogy ez egyben az ebola korának végét is jelenti-e.

HIRDETÉS

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) döntése értelmében a vakcina amerikai gyártója, a Merck mostantól sokkal szélesebb körben forgalmazhatja a szert. Belőle így a leginkább érintett afrikai országok tartalékokat halmozhatnak fel, de a világjárvány lehetősége miatt aggódó európai kormányok is vészkészleteket építhetnek.

Nem ez az egyetlen, fejlesztési stádiumban lévő ebola elleni oltás, de a többi vakcinát nem tesztelték még élesben, tehát a dühöngő afrikai járvány kellős közepén. A Merck hatóanyaga rendkívül hatékonynak bizonyult. A szert 2003-ban szabadalmaztatták, és már a tömeges teszt előtt is több megfertőződött egészségügyi szakember és segélymunkás megkapta, a vészhelyzetre való tekintettel, írja a Nature.

Magyarországon is jelen van az ebola | Magyar Hang

Az egymást követő ebolajárványok elkülönítésének egyre kevesebb értelme van, hiszen a ragályok egymásba csúsznak, és a korábbi évtizedekkel ellentétben folyamatos, látszólag megállíthatatlan fertőzéssorozatokat okoznak. A vakcinát nagy populáción először a 2015-ös guineai járványban próbálták ki, de tavaly, illetve idén két különböző kongói járványban is bevetették. Legutóbb már több mint 60 ezer segélymunkást immunizáltak vele, és a tapasztalatok igen kedvezők.

Az engedélyezést szerte a világon üdvözölték a járványügyi szervezetek. a genfi székhelyű nemzetközi vakcinaszövetség (GAVI) bejelentette, hogy megkezdi a vakcina gyorsan bevethető készleteinek raktározását. Közleményük – némi kritikával – megemlíti, hogy ha az engedélyezés korábban érkezik, ki tudja, hány ezer életet tudtak volna megmenteni.

HIRDETÉS

Talán most először az ebola elleni harc történetében egyértelmű optimizmus uralkodott el a szakembereken. Ugyanakkor a visszafogottabb hozzáértők arra figyelmeztetnek, hogy a kutatásokat nem szabad befejezettnek nyilvánítani csak azért, mert most rendelkezünk az ebola jelen állapotával szemben hatékony oltással. Már most el kell kezdeni fejleszteni a második és a harmadik generációs vakcinákat. Hiszen az evolúció nem áll le, és előbb-utóbb biztosan megjelenik az oltás elleni rezisztencia a vírusok között.

A Merck oltásának hivatalos klinikai tesztjét a 2014–16-os guineai ebolajárvány vége felé végezték, amikor a szert olyan egészséges embereknek, illetve az ő ismerőseiknek adták be, akik érintkeztek ebolafertőzöttel. Az eredmények szerint a 2014 beoltott ember egyike sem fertőződött meg a betegséggel. Vagyis az oltás 100 százalékos védettséget biztosított. A kutatók óvatosabbak ennél, és úgy becsülik, hogy a tömeges alkalmazás esetén a vakcina 75–100 százalékkal csökkenti a fertőződés esélyét.

Összesen hét másik ebola elleni oltás tesztelése folyik jelenleg is. Közülük a leginkább előrehaladott állapotban egy másik amerikai gyógyszercég, a Johnson & Johnson készítménye áll, amelyet a WHO bejelentése szerint ugyancsak ki fognak próbálni a mostani kongói járvány helyszínén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,977lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koravén demokraták

A kommunizmus halott, de a hatalom mai birtokosai koravén demokratákká válva egyre jobban hasonlítanak azokra, akiket egykor kommunistáknak hívtunk.