HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány A túlzott int...

A túlzott internethasználat csökkenti az egyetemi hallgatók tanulási képességeit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

E heti tudományos lapszemlénk a nemzetközi sajtó friss tudományos-technikai újdonságokat, érdekességeket bemutató, feldolgozó cikkeiből. Az EU érdeke a személyes digitális adatok védelme. A Google vezére szerint törvényileg kellene szabályozni a mesterséges intelligencia fejlesztését. „Holdporból” állít elő oxigént az Európai Űrhivatal. Egy felmérés szerint a túlzott internethasználat csökkenti az egyetemi hallgatók tanulási képességeit.

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Politico

„Az európaiak digitális adatait az európai cégeknek kell hasznosítaniuk, és mindent megteszünk azért, hogy ezekkel az adatokkal se az unión kívüli, se az azon belüli cégek ne éljenek vissza” – jelentette ki egy müncheni konferencián az Európai Bizottság új, belső piacokért felelős biztosa. A francia Thierry Breton egyik fő feladatának tartja, hogy a következő öt évben összehangolják azt, hogyan használhatják a cégek a digitális információkat. A 2005 és 2007 között Jacques Chirac elnök alatt pénzügyminiszterként dolgozó Breton azt is megemlítette, hogy szabályozni fogják a mesterséges intelligenciát használó technológiákat.

HIRDETÉS

Az új generációs mobilinternet-hálózat, az 5G kiépítéséről szólva leszögezte: „Az új rendszerhez új szabályok, biztonsági, adatvédelmi előírások kellenek, aki ezeket betartja, azt szívesen látjuk.” Így ebben akár olyan telekommunikációs cégek, mint a többek által is kritizált kínai Huawei is részt vehetnek, ha alkalmazkodnak a játékszabályokhoz.

Financial Times

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a globális gazdasági lapban megjelent véleménycikkében arra szólította fel a világ kormányait, hogy törvényileg szabályozzák a mesterséges intelligenciák (MI) felhasználását, szerinte ugyanis az ilyen technológiával manipulált, valóságosnak ható, ám megtévesztő deepfake videók és az arcfelismerő rendszerekkel való visszaélések jelentik ma a legkomolyabb veszélyt. „Olyan vállalatok, mint a Google, nem tudnak szabályozás nélkül új technológiákat fejleszteni” – állítja Pichai. Fontosnak tartja, hogy a techcégek meggyőződjenek arról: amit fejlesztenek, azt csak jól és az emberiség javára használják majd fel.

HIRDETÉS

Cikkében a Google-vezér arról is említést tett, hogy olyan új, mindenki által ingyen használható technikai megoldáson dolgoznak, amellyel tesztelni lehet, egy-egy MI-alkalmazás etikus-e vagy sem. Emellett egy olyan, szintén nyílt forráskódú fejlesztésen munkálkodnak, amellyel ha megelőzni nem is, de kiszűrni lehet az interneten keringő deepfake videókat.

Science Alert

Az Európai Űrhivatal, az ESA új kísérletében nagyüzemi mennyiségben próbál meg „holdporból” oxigént előállítani a hollandiai Noordwijk városban található kutatóközpontjában. Egy szimulációban még tavaly bebizonyították, hogy a kémiai mállás és aprózódás során a Hold felszínén porrá finomodott kőzetből oxigént lehet kinyerni, a regolit ugyanis 40–45 százalékban oxigént tartalmaz. A glasgow-i egyetem kémikusa, Beth Lomax által kifejlesztett módszerben a holdporhoz mészkőből előállított kalcium-kloridot adnak, 950 Celsius-fokra hevítik, mindezt elektromos közegben; ennek során az oxigén mellett fémport is nyernek.

Amennyiben sikerül a költségek szempontjából is hatékony eljárást kifejleszteniük, úgy nem csak egy Hold-bázist láthatnak el levegővel, az oxigént rakéta-üzemanyag előállítására is használhatják, a fémporból pedig 3D-s nyomtatóval helyben tudnának készíteni egyéb alkatrészeket is.

SciTechDaily

HIRDETÉS

A túlzott internethasználat csökkenti az egyetemi hallgatók tanulási képességeit, illetve hajlandóságát – írták a Swansea és a milánói egyetem kutatói egy közös tanulmányukban. A 285 egyetemista bevonásával készült felmérésből kiderült, a világhálón eltöltött idő hatással van a teljesítményre; minél inkább netfüggő valaki, annál motiválatlanabb, és szorong az egyetemi megmérettetésektől (vizsgáktól, dolgozatoktól), miközben növekszik a magányosság érzése is. A kutatásban részt vevő diákok 25 százaléka több mint napi 4 órát szörföl a világhálón, 30 százalékuk az információszerzés, míg 40 százalékuk a közösségi oldalak miatt netezik elsősorban.

A felmérésből készült tanulmány egyik társszerzője, Phil Reed szerint mielőtt tovább erőltetnénk a digitalizációt az akadémiai közegben, érdemes figyelembe venni, hogy ennek fokozásával vajon tényleg a várt hatást, a még jobb produktivitást érjük-e el, vagy idővel kontraproduktív lesz a folyamat.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/4. számában jelent meg január 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/4. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,640követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek