Rengeteg intézményt vágtak el Magyarország legnagyobb digitális archívumától

Rengeteg intézményt vágtak el Magyarország legnagyobb digitális archívumától

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olvasónk hívta fel elkeseredetten figyelmünket, hogy Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) honlapján megjelent pársoros információból kiderül, hogy az EISZ tagintézményei márciustól nem kapnak hozzáférést Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisához, az Arcanum Digitális Tudománytárhoz – írja a Média1.

Az Elektronikus Információszolgáltatás nemzeti program a hazai felsőoktatás, közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. Az EISZ tagintézményeként különböző államigazgatási szervek rendelkeztek mostanáig Arcanum-hozzáféréssel, de legalább ilyen fontos, hogy EISZ-tagintézmények közé tartozik több levéltár, felsőoktatási intézmény, múzeum, könyvtár, egészségügyi intézmény, valamint több határon túli szervezet is.

Az EISZ honlapján közzétettek alapján az ADT 2016 és 2019 között az Elektronikus Információs Szolgáltatás Programtanács döntése alapján még 100 százalék központi támogatást kapott, így az EISZ tagintézményei további költségek nélkül vehették igénybe a szolgáltatást. Az EISZ 2020-as költségvetésében azonban már nem áll rendelkezésre forrás, amivel finanszírozhatnák az előfizetéseket.

Az EISZ honlapján felidézik: az EISZ Programtanács és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságok felé a forráshiányt, bemutatták a digitális adatbázis fontosságát, és több előterjesztést is benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával, azonban nem kaptak anyagi támogatást az ADT finanszírozásához. Így a Magyarországon sokszor amúgy sem túl jó anyagi megbecsültségű kutatók ezután évente 30 ezer forintért fognak tudni hozzáférést vásárolni az adatbázishoz.