HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Kultuszhelyre...

Kultuszhelyre bukkantak Róma város alapítójának feltételezett nyughelyén, a szenátus épülete alatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Érdekes felfedezést tettek olasz régészek: egy igen korai, a Kr. e. VI. századra keltezett föld alatti szentélyt/templomot fedeztek fel a római szenátusnak és a népgyűlésnek otthont adó Curia épülete alatt, az ókori várost alapító Romulus feltételezett sírhelye, a „fekete kő” (lapis niger) közvetlen közelében. A vallási, votív helyiségben ráadásul egy tufából készült 1,4 méter hosszú szarkofágot is találtak a kutatók.

A feltárás vezetője, Alfonsina Russo szerint rendkívüli leletről van szó, amely arra is bizonyíték, hogy a Forum Romanum körzetében manapság is lehet számolni eddig nem ismert, váratlan objektumokkal. A Colosseum régészeti parkot vezető kutató az olasz ANSA hírügynökségnek arról beszélt, a jelek egyértelműen arra mutatnak, hogy a föld alatti létesítményt Róma alapítójának, Romulusnak szentelték.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A legkorábbi latin feliratos szöveget is őrző lapis niger egyébként a rómaik szerint szerencstélenséget hoz, mivel az a városalapítóhoz köthető, aki a legendák szerint többek között végzett ikertestvérével, Remusszal. A város korai történetét megíró Livius szerint az egyik verzió szerint Romulusszal a féltékeny római szenátorok brutális kegyetlenséggel végeztek. Emlékének ápolása idővel összefonódott a korai szabin-latin hadiisten, a később a római államot megtestesítő Quirinus kultuszával.

A most bejelentett kultuszhely közvetlenül az alatt a lépcső alatt található, ahol annak idején a római szenátorok szavazáskor beléptek a Curia épületébe. A szakemberek két éve kutatásokat kezdtek a Curia régiójában felülvizsgálva Giacomo Boni XX. század eleji megfigyeléseit, a föld alatti kamrát egy éve fedezték fel. A szentáus épülete előtti – a szentély felett lévő – modern lépcsőt Alfonso Vartoli tervei alapján az 1930-as években emelték.

HIRDETÉS
Az úgynevezett „szent út”, a Via Sacra a római Forum Romanumon; Septimius Severus diadalíve mellett jobbra a szenátus Iulius Caesar által felújított Curia épülete (Fotó: Alexander Z./Wikipedia)

Ugyan nyíltan nem mondták ki, de azért utalgattak rá, hogy az sem kizárt, ez a hely lehetett Romulus feltételezett nyughelye. A leltkörülmények – a Rómában több helyről is ismert katakomba-szerű megoldás, a szarkofág – utalhatnak erre, de persze arra is, hogy miután úgy tudták, ide temették a városalapítót, halál után már igen korán, mindössze száz évvel később létezett ott egy emlékhelye.

Maga Russo arra emlékeztetett, hogy a történetírók, ókori auktorok is úgy hitték, Romulus halálának feltételezett helyszínén a rómaiak oltárt emeltek neki. A mezőgazdasági munkájáról is ismert Marcus Terentius Varro is – Horatius egyik versét idézve – tett erről említést. A kutatók egyébként egy pénteki sajtótájékoztatón beszélnek a részletekről, így arról is, mit terveznek a most felfedezett kultuszhellyel.

Egy szokatlan császárhalál nyomában | Magyar Hang

Feltárja titkait a Komárom/Szőny alatt elterülő római kori Brigetio: régészeti park épül a legiótáborra, ahol I. Valentinianus császár is agyvérzést kapott.

Ha a történelemi témáju cikkek érdeklik, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie! Ha pedig a tudományos írásainkat keresi, azokat itt találja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,938lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek