Hétszáz szakkönyvét tette ingyen elérhetővé online a koronavírus miatt a Cambridge University Press

Hétszáz szakkönyvét tette ingyen elérhetővé online a koronavírus miatt a Cambridge University Press

A Cambridge University Press címere a kiadó főhadiszállása előtt (Fotó: Cmdcam01)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha szereti a tudományt, a friss kutatási eredményeket, legújabb kutatási összefoglalókat és most kicsit több ideje van otthon olvasni, akkor minden bizonnyal örül a Cambridge University Press akciójának. A koronavírus-járvány miatt ugyanis a patinás brit egyetem kiadója május végéig mintegy 700 szakkönyvét tette ingyen elérhetővé online.

A honlapjukról így kedvünkre böngészhetünk történelmi, gazdasági, jogi, nyelvi és nyelvészeti, oktatási, mérnöki vagy épp a informatikai témák között – a kiadó összesen huszonegy témakörben kínűl tartalmas és minősígi olvasnivalót. Ugyan elsőre picit nehézkes lehet a kezelőfelület (egy-egy könyvnél fejezetenként kell kattintani), és cselesen szövegkijelölési és másolási évdelmet építettek be (jelezve, hogy a tartalmak nem letölthető formátumban elérhetőek), ugyanakkor tényleg naprakészen fellelhető a legfrissebb szakirodalom, ami azért elég jó dolog.

Érdemes tehát nekiállni böngészni, azt azonban a megnövekedett forgalom miatt a kiadó jelezte, előfordulhat, hogy túlterhelés esetén lassan töltenek be a kívánt oldalak, ezért kérik az olvasók türelmét, miközben munkatársaik azon ügyködnek, hogy zavartalan legyen az olvasási élményünk.

Textbooks | What We Publish | Cambridge Core

Cambridge University Press is making higher education textbooks in HTML format free to access online during the coronavirus outbreak. Over 700 textbooks, published and currently available, on Cambridge Core are available regardless of whether textbooks were previously purchased.

Aki egyébként több online kikapcsolódásra vágyik, az elmúlt napokban mi is több cikkben ajánlottunk ilyesmit. Így például a Cambridge-i akcióhoz hasonlóan március 16-tól egy hónapig ingyenesen elérhető Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisa, az Arcanum Digitális Tudománytár. Ahogy a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai is március 16-tól a tervek szerint minden nap Karanténesteket tartanak, hogy így tegyék könnyebbé az otthoni karantén elviselését. De az A38 Hajó is megannyi stílusban, tematikusan ajánl koncerteket.

Aki magyarul szeretne könyveket olvasni, azoknak az Országos Széchényi Könyvtár égisze alatt működő Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatában érdemes böngésznie. Online nézhető színházi előadásokat pedig ebben a cikkünben talál. Ha pedig arra kíváncsi, hogy mit olvasnak most az írók, úgy ide vagy ide érdemes kattintania.

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!