Néhány kutatás szerint nyáron enyhülhet a járvány, de ősszel ismét visszatér

Néhány kutatás szerint nyáron enyhülhet a járvány, de ősszel ismét visszatér

Képünk illusztráció. Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy egymástól független kutatócsoport is arra jutott, hogy mérséklődhet az új koronavírus okozta megbetegedések (Covid-19) száma, amint megérkezik a melegebb évszak az északi féltekén – írja a Wall Street Journal. Az amerikai, ausztrál és kínai tudósok szerint a meleg, nedves levegő hatására a járvány veszít a lendületéből. A kevésbé örömteli hír, hogy a vizsgálatok arra mutatnak, az új koronavírus szezonális megbetegedés lesz, vagyis a hideg, száraz idő visszatérésekor ismét felüti majd a fejét.

Ez azonban mégsem annyira tragikus, hiszen az eredmények alapján a kutatók a későbbiekben sikerrel jósolhatják meg a járvány újbóli kitörését, és nagyobb sikerrel vehetjük fel a harcot a vírussal. – Fel kell készülnünk, hogy az előttünk álló időszakban, akár évente rendszeresen, vagy elszórtan kitörhet a járvány – fogalmazott Stephen Kissler, a Harvard biomatematikusa.

Újabb mérföldkőhöz értek a pécsi kutatók: megkezdik a vírusellenes hatóanyagok tesztelését | Magyar Hang

Mivel a négy idézett kutatás a járvány első hat hetét vizsgálta, és az eredményeit egyelőre nem hitelesítették, sok kutató óvatosan fogalmaz az állításokkal kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, mivel a járványt okozó vírus nagyon új, így nehezen kiszámítható a viselkedése. Szerintük egyelőre nincs elég bizonyíték arra nézve, hogy a járvány nyáron valóban enyhülne.

Hasonló véleményen van a Johns Hopkins Egyetem kutatója, Andy Pekosz, aki szerint még egyáltalán nem ismerték ki az új koronavírust, így megjósolhatatlan, miként reagál a nyári időjárásra, így nem érdemes erre alapozni a járvány elleni védekezést. Micaela Martinez járvány-ökológus szerint a fertőzések első nagy hulláma után a vírusok megtelepszenek, ám még ha lesz is visszaesés nyáron, a sok érzékenyebb szervezetű ember miatt a melegebb hónapokban sem tűnik el a fertőzés.

Egy tudós 14 éve megjósolta a járványt, most elmondja, melyik három lépéssel tudjuk legyőzni | Magyar Hang

A Marylandi Egyetem professzora, Mohammad Sajadi ugyanakkor úgy véli, az új koronavírus tökéletesen illeszkedik a szezonális megbetegedést okozó vírusok közé, így a mostani járvány enyhülni fog hónapokon belül. Az általa vezetett kutatás megállapította, hogy azokon a helyeken, ahol a vírus jelentős számú megbetegedést okozott, ugyanolyan az időjárás, száraz és hideg. Véleménye szerint amint elmúlik a száraz hideg, a járvány is lecseng majd. – Tévedhetünk természetesen, de az eddig összegyűjtött adatok alapján ez a legvalószínűbb forgatókönyv – mondta.