Tizenhét napig maradt életben a koronavírus egy hajón

Tizenhét napig maradt életben a koronavírus egy hajón

A Princess Diamond nevű óceánjáró. A koronavírus miatt karantént rendeltek el hajón (Fotó: pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn közzétett tanulmánya szerint tizenhét nappal azután is találtak fertőzőképes koronavírust, hogy kiürítették a Diamond Princess üdülőhajót.

„A vírust a tüneteket produkáló, és a tünetmentes, de fertőzött utasok kabinjaiban is azonosítottuk különféle felületeken, tizenhét nappal azután is, hogy a Diamond Princess utasai elhagyták a hajót, de még mielőtt a kabinokat fertőtlenítették volna” - írják a tanulmányban, hozzátéve, hogy a megállapítás nem jelenti azt szükségszerűen, hogy a vírus a felületeken is terjed.

A COVID-19 különösen gyorsan terjed a tengerjáró hajókon, veszélyeztetve egy kiszolgáltatott korosztályt, és csak nagyon nehezen megfékezhető, fogalmazták meg, azt javasolva, hogy az idősek a járvány idején ne vegyenek részt ilyen utazásokon.

Az üdülőhajók egyébként komoly forgalmat bonyolítanak: a világ tengereit és óceánjait 272 ilyen jármű szeli, és becslések szerint 30 millió utast szállítanak évente. Ráadásul az utasok többségét az idősek, vagyis a 65 év felettiek teszik ki, így a zárt környezetben elszabaduló vírusok különösen nagy pusztítást végezhetnek: a februárban a japán partoknál karanténba került Diamond Princess fedélzetén például 712 ember fertőződött meg, ebből eddig tizen hunytak el, 587-en gyógyultak meg és még mindig tizenöten vannak kritikus állapotban. A hajónak összesen 3711 utasa volt, tehát a fedélzeten lévők közel húsz százaléka megfertőződött.