Sikerült regenerálni a gerincvelő és a látóideg sérüléseit

Sikerült regenerálni a gerincvelő és a látóideg sérüléseit

Az agyról készített MRI-felvételek elemzése. A mesterséges intelligenciák ugyan olyasmit is észrevehetnek, amelyet az ember nem, a komplex orvosi feladatokhoz továbbra is megkerülhetetlen az emberi jelenlét (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtorpedózták a .org magánosítását. Az erdőirtás leállításával megelőzhetőek lehetnének a globális járványok. Új technológia a szén-dioxid megkötésére. Regenerálni lehet a gerincvelő, illetve a látóideg sérüléseit. E heti tudományos lapszemle.

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

BBC

Az IP-címek és a tartománynevek globális elosztásának felügyeletével megbízott amerikai nonprofit szervezet, az Icann megtorpedózta a .org végződésű internetes tartományformátumokat kezelő nonprofit Public Internet Registry (PIR) magánosítását. Iparági források szerint a PIR-t még tavaly november közepén 1,135 milliárd dollárért vette meg az Ethos Capital nevű befektetési csoport. Az Icann közleményében azzal indokolta döntését, hogy a PIR Ethoshoz kerülésével nem biztosított a nonprofit .org közösség védelme.

Korábban több száz szervezet is attól tartott, hogy a vásárlást követően a befektetési csoport a kénye-kedve szerint emelheti a tartománynevek után fi zetett díjakat, vagy épp önkényesen elhallgattathat neki nem tetsző honlapokat. Most hatalmas sikernek tartják, hogy mégsem engedik meg a fúziót. Az adásvétellel ráadásul 360 milliós adósságot hagyott volna maga után a szervezet, amelyet most – az Icann döntése értelmében – a PIR-nek „le kell szolgáltatnia” és vissza kell fizetnie a befektetőinek.

Science Daily

A sejtnövekedést irányító fehérje, a Lin-28 segítségével regenerálni lehet a gerincvelő, illetve a látóideg sérüléseit – állítják a philadelphiai Temple Egyetem orvosi karának kutatói. A szakemberek egereken végeztek kísérleteket, és azt találták, hogy a Lin-28 alkalmazásával a gerincvelő-sérülést követően az idegsejtek sajátos szerkezetű, leghosszabb nyúlványa, az axon akár több mint 3 milliméteres növekedésre is képes volt, míg a látóidegek esetében teljes mértékű regenerációt figyeltek meg.

Mint írják, a kezelés hatására az egerek koordinációs és látási képességei jelentős javulásnak indultak. „Markáns axonregenációkat figyeltünk meg, ami klinikailag is fontos lehet, hiszen jelenleg nincs olyan kezelés, amivel teljes mértékben helyre lehetne állítani a gerincvelő és a látóideg sérüléseit” – közölte a kísérletek egyik vezetője, Shuxin Li, aki szerint ezért további kutatásokra lenne szükség, hogy jobban megismerjék a fehérje működését.

Scientific American

Az erdőirtás leállításával megelőzhetőek lehetnének a globális járványok címmel az amerikai tudományos szaklap arról ír, hogy az elmúlt két évtized legveszélyesebb kórjainak háromnegyede olyan, esőerdőben élő állatfajokról került át az emberre, amelyeknek természetes életterét a vegetáció felperzselése okozta. Arról nem beszélve, hogy egyéb betegségek, így a kolera, a malária, a HIV vagy épp a zikavírus is ebből a közegből szabadult el.

Évente mintegy 280 ezer négyzetkilométernyi erdőt vágnak ki (– ami Magyarország területének háromszorosa). Mint írják, megannyi más mellett a kormányoknak be kellene tiltania az étkezésre kínált vad és egzotikus élőállatok eladását az erre szakosodott piacokon, de nagyobb figyelmet kellene fordítani az illegális állatkereskedelemre is. A cikk szerint jó lenne, ha a Covid–19-járvány ráébresztené az emberiséget arra, hogy a természet kiszipolyozása helyett a fenntartható megoldások felé forduljon

Energy & Environmental Science

Olyan membránt sikerült kifejleszteni, amellyel hatékonyan ki lehet szűrni és meg lehet kötni a szén-dioxidot – írják tanulmányukban a Newcastle-i Egyetem kutatói. Az alumínium-oxid alapú, ezüst felhasználásával készített szűrőn – amely a szakemberek szerint úgy működik, mint egy kávéfilter – a többi gáz, így például a nitrogén át tud haladni.

A kutatók szerint a technológia versenyképes a ma is használt hasonló megoldásokkal, teljesítményének nincs „felső korlátja”, kis méretű és a fejlesztés során jelentősen csökkentették a szükséges ezüstmennyiséget, így az előállítási költségei is lényegesen alacsonyabbak lettek. Ahogy a kísérlet egyik vezetője, Greg Mutch megjegyezte, kutatásukkal új és költséghatékony szűrők fejlesztésére szeretnének ösztönözni, hogy ezek segítségével eredményesebben tudjuk védeni a környezetet.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/19. számában jelent meg május 8-án

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/19. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.