HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Másodjára eli...

Másodjára elindulhatott a Space X rakétája

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem indult jó előjelekkel az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, a NASA és a Space X űrmagánvállalat szerdáról szombatra átütemezett Crew Dragon elnevezésű űrhajójának kilövése. Szerdán az idő szólt közbe, egy viharcella miatt 17 perccel a kiírt start előtt fújták le az indítást, majd egy nappal a Falcon-9-es rakéta fellövése előtt komoly csapást szenvedett a Space X másik, ikonikusnak szánt fejlesztése. A mélyűr, többek között a Mars felfedezésére szánt és fejlesztett Starship kísérleti rakétájának prototípusa felrobbant egy teszt során.

Az átütemezett kilövés se alakult túl jól, mert miközben az előkészületek – miként három nappal korábban – tervszerűen folytak, az űrhajósok, Robert Behnken és Douglas Hurley nagyjából 2 és fél órával a tervezett indítás előtt ismét elfoglalták a helyüket a Crew Dragon űrkapszulában, ám az időjárás úgy tűnt megint közbeszól. Még szűk egy órával a kilövés előtt sem volt minden időjárási paraméter megfelelő, így mindenki az üzemanyag-betöltés előtti döntésre várt. Negyvenöt perccel a kitűzött időpont előtt aztán zöld jelzést kapott a Crew Dragon legénysége, így Behnken és Hurley élesítették a mentőrakéta-rendszert, amellyel veszély esetén elhagyhatják az űrkapszulát a fellövés alatt.

A Space X és a NASA is 11 perccel a kilövés előtt aztán teljes mértékben engedélyezte a Falcon-9 felbocsátását.

  • Space X Crew Dragon űrhajója a floridai Kennedy Űrközpont 39/A. Indítóállásásán, 2020. május 30án (Fotó: NASA TV)
  • Space X Crew Dragon űrhajója a floridai Kennedy Űrközpont 39/A. Indítóállásásán, 2020. május 30 (Fotó: NASA TV)

A kilövés igen simának tűnt, a gyorsulást követően az Falcon első fokozata 2 perc 42 másodpercnél levált, és elindult vissza a Földre, majd a start után mintegy 9 és fél perccel tért vissza a leszállására kifejlesztett speciális hajóra, ahol sikeresen landolt. A Dragon második fokozata 200 kilométeres magasságban és bő 12 perccel az indulás után vált le.

A Space X az első magáncég, amely embereket tudott az űrbe küldeni. Ráadásul kilenc év után ez volt az első alkalom, hogy az űrrepülő program 2011-es lezárása óta saját eszközzel embert juttatott Föld körüli pályára, majd várhatóan nemsokára a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Egyesült Államok.

A sikeres indulást követően a két asztronautát szállító űrkapszula május 31-én vasárnap fog csatlakozni a NASA és az Európai Űrügynökség, az ESA közös, Harmony (Node-2) elnevezésű összekötő moduljához az űrállomáson. A dokkolást a Dragon automatikusan végzi a két űrhajós felügyelete mellett, akik manuálisan bármikor belenyúlhatnak a folyamatokba, ha valami probléma adódna.

A tervek szerint Robert Behnken és Douglas Hurley minimum 30, ám legfeljebb 90 napot fognak az ISS-en tölteni, ahol részt vesznek a Nemzetközi Űrállomás 63. expedíciójának munkájában. A Dragonnak legkésőbb augusztus 28-án vissza kell térnie a Földre.

HIRDETÉS

A rakéta indulásának pillanatait itt tudják megnézni:

A NASA élő közvetítését – és a további helyzetjelentéseket – pedig itt lehet folyamatosan követni:

Ha szeretnének többet tudni az előzményekről, illetve a magánszektor űrkutatásba való bevonásáról, olvassák el az erről szóló feldolgozásunkat.

Történelmi űrstart előtt áll Amerika
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,717lájkolóTetszik
3,779követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek