A virtuális térbe menekülnek a valódi hírek a hatalom elől

A virtuális térbe menekülnek a valódi hírek a hatalom elől

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akinek óvodás vagy kisiskolás gyermeke, unokája van, az biztosan hallott már a Minecraftról. Évek óta ez a világ egyik legsikeresebb számítógépes játéka. Hogy mi a titka? Szerintem az, hogy nem köti meg a gyerekek kezét. Belépnek a karakterükkel egy virtuális világba, és ott maguk találhatják ki, hogy mihez akarnak kezdeni: épületeket, gépeket, egész városokat építhetnek, gazdálkodhatnak, új területeket fedezhetnek fel, történeteket játszhatnak el, harcolhatnak és barátkozhatnak. A jellegzetes, kockákból felépülő világ első pillantásra primitívnek tűnhet, de a felszín mögött hihetetlen összetettség rejlik. Volt, aki a Minecraft világában létező, működőképes számítógépet épített a játék elemeiből.

A Minecrafttal havonta több mint 100 millió gyerek játszik, a világnak gyakorlatilag az összes országában elérhető. Van azonban egy pálya, amit már öt országban is betiltottak. Pedig nem áll másból, mint egy szigetből, amint egy hatalmas park található, annak közepén pedig egy impozáns palota: a Cenzúrázatlan Könyvtár (The Uncensored Library). Ezt a platformot a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű nemzetközi újságírószervezet hozta létre azzal a céllal, hogy itt publikálják azokat a cikkeket, amelyek megjelenését a kormányok ellehetetlenítik. A Riporterek Határok Nélkül egyebek mellett onnan lehet ismerős az olvasóknak, hogy ez az a szervezet, amelynek a sajtószabadság helyzetét mérő nemzetközi listáján Magyarország folyamatosan lefelé csúszik. Idén tavasszal 180 ország közül a 89. helyen álltunk, míg egy évvel korábban még a 87-en. A Fidesz-kormány 2010-es hatalomra lépése óta 64 hellyel estünk vissza.

A könyvtárépület és a park, amelyek bemutató oldala itt érhető el, 12 millió kockából épült fel, és egy neves építőcsapat, a Blockworks munkája. A palota szárnyaiban kaptak helyet a sajtószabadság szempontjából legproblémásabbnak tartott országok termei. Eddig Egyiptom, Szaúd-Arábia, Oroszország, Mexikó, Vietnám kapott külön termet, de hamarosan más országok is felkerülnek a listára. A termekben a látogatók az adott országban uralkodó állapotokról olvashatnak, és a hatalom által elhallgattatott újságírók cikkeihez férhetnek hozzá. Szaúd-Arábia termében másoké mellett Dzsamál Hasogdzsi írásait olvashatják. Ő az az ellenzéki publicista, aki 2018-ban lett gyilkosság áldozata országának isztambuli nagykövetségén.

A termekbe belépve először annak összképe ragadja meg a látogatót. A berendezés szimbólumokban jeleníti meg, mit gondolnak a szervezet tagjai az adott ország állapotairól. Oroszország termében például egy csápjait nyújtogató polip fogadja az érdeklődőket, utalva a hatalom és a média szövevényes kapcsolataira. A mexikói teremben meggyilkolt újságírók emlékművei láthatók, a vietnámiban pedig egy labirintus, ami azt hivatott megjeleníteni, hogy milyen kerülőutakon keresztül juthatnak el a polgárok a valóságot bemutató hírekig.

Persze ezek az írások nem jutnak el kéretlenül minden Minecrafttal játszó gyerekhez, csak azokhoz, akik felkeresik a könyvtár szerverét. Kristin Bässe, a projekt vezetője elmondta: a céljuk az, hogy a fiatalabb korosztály figyelmét is felhívják rá, nem mindegy, honnan tájékozódnak. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a tartalmaikat nagyon körültekintően kell megválogatniuk, hogy megfeleljenek a fiataloknak szánt tartalmakkal szemben támasztott kívánalmaknak.

Azt egyelőre nem könnyű megmondani, hogy milyen hatást érhet el ez a különös platform a cenzúrától sújtott országokban. Arra azonban rámutat, hogy az újságírókat ma már nem könnyű elhallgattatni. Hiába tiltják be a kormányok a kritikus lapokat, oldalakat, a legváratlanabb helyeken is felbukkanhat egy új platform. Lehet, hogy a közvélemény figyelméért folytatott macska-egér harcban sok országban a média bujkálni kényszerül, de amíg az olvasók igényt tartanak a torzítatlan hírekre, addig mindig lesz egy apró menedék a valóságot bemutató írások számára. Ha máshol nem, akkor a virtuális térben.