Legalább 350 millió ember van veszélyben a koronavírus miatt egy tanulmány szerint

Legalább 350 millió ember van veszélyben a koronavírus miatt egy tanulmány szerint

Koronavírus – Spanyolország (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz emberből egy szorulhat intenzív kórházi kezelésre egy most megjelent tanulmány szerint. Ez a Föld teljes népességével számolva összesen akár közel 350 millió potenciálisan veszélyeztetett embert jelent. Ennek fényében továbbra is nagyfokú fegyelmezettségre és szigorra van szükség ahhoz, hogy az egészségügyi rendszerek ne omoljanak össze – figyelmeztet a brit, amerikai és kínai tudósokból álló kutatócsoport.

A tanulmány szerint 1,7 milliárd ember küzd legalább egy olyan krónikus betegséggel, amely miatt különösen veszélyeztetettnek számít, és fertőzés esetén súlyos következményekkel kellene számolniuk az orvosoknak. Sokan közülük ráadásul nincsenek is tisztában a kockázattal, hiszen a helyi egészségügyi rendszer problémái miatt több százmillió ember alapbetegségét nem is diagnosztizálták.

Ahogy arra korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet, a kutatók ismét megállapították, hogy az életkoron túl a szív- és érrendszeri, a vese- és tüdőbetegségek, illetve a diabétesz jelentik a legnagyobb kockázatot.

Az adatok összevetéséből a tudósok arra jutottak, hogy bár Európában a társadalom 6,5 százaléka veszélyeztetett, míg Afrikában kevesebb mint a fele (3,1), ott mégis sokkal nagyobb arányban végződhet halállal a fertőzés. Ráadásul, ha Afrikában a koronavírus miatt összeomlik az egészségügyi rendszer, várhatóan más kórokozók is elszabadulnak, amelyek lényegesen több áldozatot szedhetnek.

Mindezek fényében a kormányoknak továbbra is fenn kell tartani a járványvédelmi korlátozásokat, amelyeket az egyes kockázati csoportokra meghatározva kellene átalakítani: vagyis az idősebbeket, és az alapbetegséggel küzdőket szerencsésebb lenne jobban elkülöníteni, akár a munkahelyen is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.