HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Egy kínai tan...

Egy kínai tanulmány szerint szabad térben alig terjed a koronavírus-fertőzés

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A koronavírus szabadtéri fertőzése elenyésző a beltéri fertőzésekhez képest egy friss kínai tanulmány szerint – írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor Junior Prima díjas magyar biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa. – A szabad levegőn nem csupán a légmozgás csökkenti a fertőző dózis átadását, de a különféle környezeti hatások is a vírus „túlélése” ellen dolgozhatnak, például a hőmérséklet vagy az ultraibolya sugárzás.

A kutató posztjában arról is ír, hogy téves az az elmélet, amely szerint a maszk azért nem véd a fertőzéstől, mert a vírus kisebb, mint a maszk szűrőkapacitása. A vírus ugyanis nem önmagában lebeg a levegőben, hanem egyfajta folyadékcsepp-mikroközegben, a maszk pedig ezt szűri ki. Amennyiben ez a mikorközeg kiszárad, a vírust semmi sem védi a környezet szélsőséges hatásaitól – ezért is lehet rosszabb számára a szabadban.

Maga a tanulmány 318 esetben vizsgálja a fertőzési láncolatot, vagyis hogy egy fertőzött a saját kisközösségében miként adja tovább a betegséget okozó vírust. Az eredmény azt mutatta, hogy 79,9 százalékban otthoni közegben adták át a betegséget a fertőzöttek, 34 százalékban utazás közben (itt vegyük figyelembe, hogy vannak esetek amikor több helyről is indulhat a fertőzés), és mindössze egyetlen esetben tudták szabadtéri fertőzésre visszavezetni a betegséget.

Legalább 350 millió ember van komoly veszélyben a koronavírus miatt egy tanulmány szerint

A virológus hangsúlyozza, ez a kutatás felhívja a figyelmet a zárt terek kiemelt jelentőségére a fertőzés átadásában, illetve a maszkviselés fontosságára ezeken a helyeken. További érdekessége a tanulmánynak, hogy a vizsgált fertőzési láncolatok közül 53,8 százalékban három személy vált érintetté, 26,4 százalékban négy és csupán 1,6 százalékban 10 vagy annál több.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek