HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Vajon van az ...

Vajon van az a pénz, ami már nem boldogít?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hogyan változtatta meg az étkezést az 1066-os normann hódítás? Egy új érzékelőrendszer észleli, ha fertőzés veszélyezteti a gabonát. A pénz és a boldogság viszonyáról készített felmérést két pszichológus. E heti tudományos lapszemle.

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

Emotion

Vajon van az a pénz, ami már nem boldogít? És mekkora az az összeg, aminél ha több van, akkor már nem érezzük tőle jobban magunkat? Ezekre a kérdésekre kereste a választ két kutató mintegy 40 ezer 30 évesnél idősebb ember bevonásával készített évtizedekig folytatott felmérésében. Egy tíz éve megjelent tanulmány szerint a – mai értékén számolva – 75 ezer dollár éves jövedelem a határ: ugyanis az ennél több pénz nem okoz többlet boldogságot.

A friss tanulmány szerint a kérdés ennél összetettebb, viszont azt megállapíthatjuk: a pénz és a boldogság sose volt olyan szoros összefüggésben egymással, mint manapság. A kutatók azt is kiemelik, hogy a végzettségnek se volt ennyire hangsúlyos szerepe, mint ma. Egy vállalati igazgató ma 271-szer keres többet egy munkásnál, míg ez a kereseti arány 1978-ban még csak harmincszoros volt. A 2010-es években a diplomával rendelkezők 40 százaléka volt elégedett az életével, míg ez az arány a csupán érettségizettek között 29 százalék volt. Rasszokra lebontva azt találták, hogy míg a magasabban képzettek között az afroamerikaiaknál nőtt az elégedettek száma 1970 és a 2010-es évek között, addig a fehéreknél nagyjából azonos szinten maradt. Az alacsonyan képzett feketék között is stagnált a boldogságfaktor, míg a fehéreknél egyre kevesebben elégedettek.

A korábbi felmérésekkel ellentétben a kutatók nem figyeltek meg elégedettségi plafont: azok a felnőtt amerikaiak, akik évi 160 ezer dollár között keresnek ma, boldogabbak, mint akiknek 115 és 160 ezer közötti az éves bevételük. A tanulmány szerint egyébként a házasságban élők általánosságban boldogabbak, illetve ma gyakrabban fordul elő, hogy egy magasabban képzett, többet kereső ember olyas valakivel köt házasságot, aki nála kevesebbet keres.

Plos ONE (pdf)

HIRDETÉS

Vajon mennyire befolyásolta a brit közemberek életét az 1066-os normann hódítás? Erre a kérdésre kereste a választ a Sheffieldi és Cardiffi egyetem közös kutatása, amelyben harminchat, 900 és 1300 között Oxford környékén élt személy csontjait vizsgálták meg. Ezekből az látszik, hogy a hatalomból kiszoruló angolszász nemességgel ellentétben a mintegy kétmilliós lakosság életét nem változtatta meg markánsan az invázió. Ugyan a gyerekfogak egy rövidebb ínséges időszakról tanúskodnak, ám a kutatók szerint az ételek hozzáférésben, így a középkor folyamán szinte mindig jelenlévő alultápláltságban nem érződik markáns változás.

A csontok nitrogén-izotóp vizsgálatából az is kiderült: az emberek étrendjében a hús és a zöldség nagyjából ugyanolyan arányban szerepelt a hódítás után, mint az előtte. A kerámiaedények felületének zsírsavelemzése közben mutatott érdekességeket, 1066 előtt a lakosság inkább marha, birka, bárány és kecskehúst fogyasztott, míg az invázió után a disznó és a csirke egyre népszerűbbé válása figyelhető meg. Ugyancsak érdekes, hogy miközben a káposzta a normann hódítás után is fontos része marad az étrendnek, addig a különböző tejtermékek fogyasztása csökkent.

Korábban már az is kiderült, a „francia” konyha hatására változott a főzési gyakorlat: többet sütöttek, és megjelent a lassú főzés új módszerei, ami leginkább a politikai és gazdasági elit életében volt igen markáns. „Ezeket a változásokat össze lehet vetni az élelmezési kultúra késő középkori fejlődésével, amikor például a növekvő halfogyasztás a városi központok növekedéséhez és a vallási előírások szigorúbb betartásához vezettek, vagy amikor a vidéki »termelői« központokban a hús helyett egyre inkább a tejtermékek előállítására álltak át” – írták tanulmányukban a kutatók.

Phys (pdf)

A Cambridge-i Egyetemmel, afrikai kutatókkal és a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal közösen a Manchesteri Egyetem kutatóinak egy olyan érzékelőrendszert sikerült kifejlesztenie, amely valós időben értesíti a gazdákat arról, ha a gabonát valamilyen gombás fertőzés veszélye fenyegeti. A szántóban elhelyezett műszerek az adott terület időjárási viszonyait figyelembe véve folyamatosan figyelik a spórák légköri koncentrációját, és amint a gépi elemzés problémát érzékel, még azelőtt jelez, hogy egy-egy fertőzés kialakulhatna a gabonatáblákon.

HIRDETÉS

A rendszert Etiópiában tesztelték sikeresen, és mint írják, ennek segítségével a jövőbeni növénybetegség-előrejelzési modellezési és ellenőrzési intézkedésekkel többek között Kelet-Afrikában is megakadályozhatóak lehetnének a gabonafertőzések miatt tapasztalt korábbi súlyos éhínségek.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/29. számában jelent meg július 17-én

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/29. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,055lájkolóTetszik
3,817követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek