Az adatvédelmi hatóság is vizsgálhatja a Magyar Péterről kiszivárgott mentős jegyzőkönyvet

Az adatvédelmi hatóság is vizsgálhatja a Magyar Péterről kiszivárgott mentős jegyzőkönyvet

Magyar Péter az általa meghirdetett nemzeti meneten 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mérlegeli a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy indítson-e vizsgálatot azután, hogy az Országos Mentőszolgálattól kiszivárgott egy jegyzőkönyv Magyar Péterről – közölte az RTL Híradó.

Hétvégén a kormányközeli Bors „Magyar Péter öngyilkosságot hazudott” címmel hozta nyilvánosságra az Országos Mentőszolgálat egyik jegyzőkönyvét a NER-rel szembefordult politikust érintően. Ez az eset, amelyről Varga Judit is beszélt a Hajdú Péternek adott interjújában, amikor 1 óra 40 percen keresztül ecsetelte, milyen verbális abúzusokat szenvedett el volt férjétől. – Amikor megtaláltam, ott volt mellette egy levél Xanax és már csak egy darab volt benne a tízes levélen. Nem tudtam, hogy most egyet vett be, vagy kilencet, vagy nyolcat. Nem kockáztathattam nyilván, ez alapvető emberi kötelesség. Úgyhogy fogtam, felhívtam a mentőket – mondta a korábbi igazságügyi miniszter, majd azzal folytatta, hogy akkori párja végül „üveges tekintettel” ránézett és azt mondta, hogy „mondd le őket, nem vettem be semmit”. Az esetlapon egyébként a bejelentő neve ki van takarva, csak annyi látszik, hogy „Dr. ... Péter”, a bejelentés szerint „zavart, gyógyszermérgezett”, majd azzal zárul, hogy a beteg ismeretlen helyre távozott.

A NAIH elnöke szerint súlyos adatvédelmi kérdéseket kell tisztázni az ügyben. Péterfalvi Attila azt mondta, mérlegelik, hogy indítanak-e hivatalból eljárást. – Az adatkezelés az EU-s vagy a magyar jogszabályoknak megfelelően történik-e. Az a következő kérdés, hogy egyáltalán ez a forma ez valós-e, a jegyzőkönyvi forma, és hogy ezzel ki rendelkezhetett, vagyis honnét juthatott el a sajtóhoz? – mondta.

A mentők szóvivője írásban válaszolt az RTL Híradó kérdéseire, Győrfi Pál azt közölte „vizsgálat keretében ellenőrzik” az adatkezelés szabályosságát. Hozzátette „a dokumentáció a mentőellátás után, az EESZT rendszerébe kerül (…) ahol a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik egészségügyi ellátó is hozzáférhet”.

Magyar Péter azt mondta a Híradónak, hogy feljelentést tesz az ügyben, ezt a mentőszolgálat főigazgatójának is megírta SMS-ben, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a belső vizsgálatot tényleg elrendelték. Azt is mondta, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem igaziak és feljelentést tesz az ügyben.