Két kislánnyal aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, az igazgatót mégis kitüntették

Két kislánnyal aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, az igazgatót mégis kitüntették

A Cseppkő utcai Gyermekotthon. (Forrás: az intézmény Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. A többi között ez derül ki abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – a Népszava kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza.

Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott – írta a lap. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”. Ezekkel a szavakkal terjesztette fel a fővárosi, Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője még 2021-ben. Az igazgató ugyanúgy Bárczy István-díjat kapott, mint korábban a bicskei gyermekotthon pedofil vezetője.

A közérdekű adatigényléssel kikért jelentésben az szerepel, hogy az intézmény különféle módon hátráltatta a vizsgálatot. Több ombudsmani jelentés is készült, az egyik a többi között problémásnak találta, hogy a pedofília gyanújába keveredett nevelő közös megegyezéssel távozhatott. Herczeg Krisztián a jelentés készítői szerint korántsem volt együttműködő, a gyerekeket például elvitték „játszóterezni”, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük. A 2011-es jelentésben foglaltakat Herczeg Krisztián igazgató nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnek találta. A lapnak most úgy nyilatkozott, a jelentésekben feltárt áldatlan állapotokra vonatkozó kérdésre, hogy „kinevezésem után az intézmény teljes működését érintő intézkedési terv született”. Az otthon jelenlegi működésének és pedagógiai módszereinek bemutatására vonatkozó kérdésre annyit válaszolt: „az intézmény az előírt jogszabályoknak megfelelően működik”.