Kórházi étkeztetés: Szentkirályinak csak cinizmusra futotta

Kórházi étkeztetés: Szentkirályinak csak cinizmusra futotta

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfóra tart 2023 július 6-án. (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakorlott háziasszonyként fejenként 550 forintból ki tudja-e hozni családja napi étkeztetését? – ezt a meglehetősen egyszerű, de sajnálatos módon indokolt kérdést tettük fel Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek a csütörtöki kormányinfót megelőzően.

A kérdést az teszi aktuálissá 2023 nyarán, hogy jelenleg is érvényben van az a Gyurcsány-kormány által még 2007-ben hozott rendelet, amely szerint a kórházban kezelt betegek napi ételnormatívája ennyi, vagyis 550 forint – reggelire 110 forint, ebédre 275 forint, vacsorára és egyéb kisétkeztetésre 165 forintos keret állt rendelkezésre. Ettől az intézmények saját büdzséjük terhére ugyan eltérhetnek, ám ez a kórházi adósságállományt gyarapítja. (Mint a Napi.hu megírta, ez idén már eléri a 75 milliárd forintot.)

Ennél is aggasztóbb, hogy – mint azt a Szent János Kórház penészeskenyér-ügye kapcsán lapunk feltárta –, az Észak-budai Szent János Centrumkórház 2022 júniusa és 2023 júniusa között ekkora összeget fordított a napi fejadagokra. (A jelenleg is érvényes szerződést hiába kértük ki, eddig nem kaptuk meg.)

Kérdésünk szemlátomást igen kényelmetlen volt Szentkirályi Alexandrának, így nem is válaszolt, helyette bevetette a kormányzati tisztségviselők részéről megszokott cinizmus eszközét és azt firtatta, miért nem a kormányinfón kérdezzük. „Köszönöm szépen, de most éppen kormányinfóra megyünk és ott a kérdéseket fel lehet tenni” – mondta, mire jeleztük, ha tehetnénk – ha beengednék lapunkat, mint ahogy évek óta nem –, ott vetnénk fel, hogy a kórházakban ennyi pénzből kell megoldani az étkeztetést. A kormányszóvivő innentől inkább személyesre vette a hangnemet és kifejtette: „egy ideje már folytatjuk egymással ezt a párbeszédet, hogy hogy lehet a kormányinfóra regisztrálni”. Erre jeleztük, kérdésünk nem erre vonatkozott, tehát ez egy másik párbeszéd. Majd megkérdeztük, miért nem válaszol inkább az imént feltett kérdésünkre, mint ahogy ezt korábban sem tette meg, amire azt mondta: „én nem így emlékszem”, majd belépett a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületének kapuján.

Lapunkhoz hasonlóan, jobb híján az utcán kérdezte a kormányinfóra igyekvő Gulyás Gergelyt a Gulyáságyú média munkatársa. Gulyás Balázs arra volt kíváncsi, megszünteti-e a kormány a családtámogatásokat. Erre a miniszter kifejtette: „szóba sem került. Brüsszel ezt szeretné, de mi nem.”

Gulyás Gergely egyébként a Kormányinfót követően sem volt hajlandó válaszolni azon kérdésünkre, hogy a kormány hozzányúl-e a kórházi étkeztetés finanszírozásához.