Németh Zsolt: Nem a NATO, hanem Oroszország fenyegeti a magyar szuverenitást

Németh Zsolt: Nem a NATO, hanem Oroszország fenyegeti a magyar szuverenitást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az elmúlt 25 évről annyit, hogy ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi” – mondta a Válasz Online cikke szerint Németh Zsolt fideszes politikus, a Magyar Atlanti Társaság alelnöke a szervezet keddi konferenciáján. A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett eseményen a portál beszámolója szerint részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

Mint Németh Zsolt hangsúlyozta, a NATO –„ bármit mondjanak is Putyin elnök nagyra becsült propagandistái” – nem oroszellenes szervezet, nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. „Oroszország azért nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert NATO-tagok vagyunk” – fogalmazott, hangsúlyozva: az, hogy Oroszország ezt a védelmi szövetséget fenyegetésnek tekinti, pusztán arra bizonyíték, hogy uralmat akar gyakorolni a NATO-tagok – vagy legalábbis a NATO-tagok egy része – felett, és ezt a NATO ellehetetleníti.

A fideszes külpolitikus szerint az oroszok nem feltétlenül megszállni akarnak minket, csak diktálni, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk: kivel szövetkezhessünk, milyen fegyvereink lehessenek, mit képviseljünk a nemzetközi fórumokon. Azaz a magyar szuverenitást kezdenék ki, ezért „a NATO nemcsak fizikai biztonságunk garanciája, hanem szuverenitásunké is, ez a szuverenitásvédelmi politika egyik legfontosabb eleme”.

– Amikor Lavrov orosz külügyminiszter legfrissebb nyilatkozatait olvassuk, vagy amikor Fehéroroszország, ahová Oroszország atomfegyvereket telepített, dróntámadással vádolja a NATO-tag Litvániát, akkor az ukrajnai háború eszkalációja komolyan fenyeget, ezért Magyarország NATO-tagságának az elmúlt 25 év során most van a legnagyobb jelentősége – így Németh Zsolt, aki szerint határozottan állást kell foglalni azokkal a törekvésekkel szemben, amelyek szembefordíthatják a magyar közvéleményt a NATO-val. A politikus szerint ugyanis a közvélemény bármiféle megvezetése NATO-ügyben jelenleg „közvetlenül fenyegeti hazánk fizikai biztonságát és szuverenitását.”

A Válasz Online cikke szerint Németh azt sem hagyta homályban, kik dolgoznak tudatosan azon, hogy a NATO-ba vetett közbizalom meginogjon. „A közép-európai országok NATO-tagságát biztonsági kihívásnak értékelő orosz katonai stratégia részét képezi a tagállamokban – köztük Magyarországon – a NATO-hoz tartozás iránti közbizalom megingatása” – fogalmazott. Ettől még szerinte lehet kritizálni a NATO-t, ám csak olyan megközelítéssel, hogy a szövetség mitől lehetne jobb, illetve hogy hogyan tudunk jobban élni a NATO-tagságunkból származó lehetőségeinkkel. Ezt élesen el kell különíteni attól a vonaltól, amelynek az a következtetése, hogy alapvetően nem szabadna a NATO-hoz tartoznunk. Szerinte fel kell lépni az ellen a kormányzati oldalon megjelenő retorika ellen, amely szerint  „a NATO maga a gonosz, és te, magyar állampolgár, stratégiai tévedést követtél el, amikor a NATO-népszavazáson a tagság mellett szavaztál. De ez talán még korrigálható". – Ez az a kritika, ami ellen mindig következetesen és határozottan állást kell foglalni, amikor csak jelentkezik, felbukkan – fogalmazott Németh, aki utalást tett arra is, hogy utóbbi a jelenség a kormányoldalon figyelhető meg.

A kormánypárti politikus rendkívül károsnak nevezte annak a panelnek az ismételgetését is, hogy a NATO miatt tört ki az orosz-ukrán háború. Szerinte magyar szempontból teljesen indokolatlan a NATO hibáztatása, a NATO ugyanis „semmi olyat nem művelt Ukrajnában vagy Ukrajnával, ami Oroszországot a nemzetközi jog alapján felhatalmazta volna preventív csapásra Ukrajna ellen akár 2014-ben, akár 2022-ben”.

A Válasz megjegyzi, Németh Zsolt határozottsága már csak azért is figyelemreméltó, mert 2022 nyarán Tusványoson házigazdaként ő éppen ott ült Orbán Viktor mellett, amikor a miniszterelnök gyakorlatilag a fenti mantrát adta elő.