Több mint 47 ezren várnak műtétre, egy év alatt hét ezerrel nőtt a számuk

Több mint 47 ezren várnak műtétre, egy év alatt hét ezerrel nőtt a számuk

Műtét közben. Képünk illusztráció! (Forrás: unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év alatt hétezerrel nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik valamilyen tervezett műtétre várnak. Jelenleg az államilag finanszírozott egészségügyben 47.071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra – számolt be az economx.hu Pálosi Mihályra, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetőjére hivatkozva, aki a Magyar Kórházszövetség konferenciáján árulta el a műtétre várók számát.

Pálosi szerint azért fontos a várólisták ügye, mert az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre. A várólista élén a következő műtétek szerepelnek az Economx szerint: térdprotézisre 15,1 ezer beteg, szürkehályog-műtétre 13,7 ezer beteg, míg csípőprotézis műtétre 8,7 ezer beteg vár. A térdprotézisnél másfél év az átlagos várakozási idő, a szürkehályognál néhány hónap a főosztályvezető szerint. A Covid-19 járvány óta a térdprotézis műtéteknél megduplázódott ez az idő, csípőprotézisre is sokat kell várni, de a szürkehályog-műtétek esetén ott tartanak, ahol a Covid előtt – mondta a főosztályvezető.

Címkék: várólista, műtét, NEAK