Uniós eljárás indult a magyar meddőségi klinikák államosítása miatt

Uniós eljárás indult a magyar meddőségi klinikák államosítása miatt

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, a magántulajdonú meddőségi klinikák államosítása, illetve ellehetetlenítése miatt – olvasható a brüsszeli testület szerdai közleményében.

Az EB felrója a magyar kormánynak, hogy a 2019-ben megkezdett jogszabályi átalakítás következtében az összes külföldi tulajdonú magánvállalat számára kiadott engedély megszűnt Magyarországon, ez önmagában is sérti az unió működéséről szóló szerződésnek az egyik cikkét. Kiemelték, hogy a meddőségi szolgáltatások már az államosítás előtt is sokkal szűkebb körben voltak elérhetőek, mint más, hasonló méretű tagállamokban – ráadásul semmi nem igazolja a korlátozás közérdekű voltát.

Az EB ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, amelynek két hónapja van a válaszadásra, és arra, hogy orvosolja bizottság által feltárt hiányosságokat. Ha ez nem történik meg, a brüsszeli testület indoklással ellátott véleményt készít az esetről. Szerdán a DK is közleményben kritizálta az Orbán-kabinetet a meddőségi klinikák tönkretételéért, ám az Európai Bizottság eljárásának említése nélkül.

A kormány még 2019-ben jelentette be hat meddőségi klinika államosítását, 2022-ban pedig törvényben tiltotta meg az einstandnak ellentmondó két intézet –a Reprosys és Versys – működését. (Mint a brüsszeli döntést bemutató cikkében a hvg.hu emlékeztet, a Resprosyst azóta szintén felvásárolta az állam, a Versys pedig elvesztette működési engedélyét.) Az intézkedést azzal magyarázta az Orbán-kormány, hogy a magáncentrumok visszaélhettek az állami támogatásokkal – csak ez a vád azóta sem bizonyosodott be. Nem is igen lett volna mód rá, hiszen az átvétel előtt ezek a meddőségi klinikák nem kaptak állami forrást, és később is csak az államosított intézmények részesültek ilyen finanszírozásban. A központosítás ráadásul nem hozta meg a kívánt eredményeket sem – ha lehetősége van rá, sok magyar nő inkább külföldre utazik, hogy ott végezzék el rajta a kívánt kezelést.