Aggályosnak tartják Lázárék törvényét – újabb magyar uniós forrásokat függeszthetnek fel

Aggályosnak tartják Lázárék törvényét – újabb magyar uniós forrásokat függeszthetnek fel

Koji László és Lázár János (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény jelenlegi formájában több ponton sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó, összeférhetetlenségi, valamint az EU-források felhasználásáról szóló szabályozásokat az Európai Bizottság szerint – értesült a Portfolio.

Mint írták, március végén szigorú hangvételű levelet küldött az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG Regio) a törvény miatt, amelyre egy hónapos válaszadási határidőt adtak a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumnak (ÉKM). A tárcát arról is tájékoztatták, hogy akár az infrastrukturális és építési projekteket érintő operatív programok brüsszeli kifizetéseinek felfüggesztését eredményezheti az, ha nem tudnak megnyugtató válaszokat küldeni. A cikk szerint akár 2-6,5 milliárd eurónyi állami infrastrukturális beruházást is érinthet, ha korlátozások lépnek életbe.

Az Európai Bizottság többek közt azt sérelmezi, hogy a törvény szerint a kormány egyedi határozatában mentesítheti az adott állami építési beruházást a jogszabály alkalmazása alól az építési beruházás gyors lefolytatása érdekében, „ha ahhoz kiemelt nemzeti vagy befektetésösztönzési érdek fűződik, vagy ha az építési beruházás – a legkisebb költség elvére figyelemmel – ezáltal alacsonyabb mértékű központi költségvetési forrás felhasználásával megvalósítható.” A Bizottság szerint a mentességek megadására vonatkozó kormányzati  kritériumok objektivitása és átláthatósága is felvet kérdéseket.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy bár az uniós testülettel a törvény elfogadása előtt is többször egyeztettek, nem kaptak hivatalos tájékoztatást ebben az ügyben.