Az Európai Zöld Párt felfüggeszti az együttműködést az LMP-vel Vitézy Dávid támogatása miatt

Az Európai Zöld Párt felfüggeszti az együttműködést az LMP-vel Vitézy Dávid támogatása miatt

Ungár Péter, az LMP társelnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Zöld Párt (EGP) Európa-párti és demokráciapárti mozgalomként elkötelezetten küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje ellen – jelezte a pártcsalád hétfői közleményében, amelyet elküldtek a Népszavának.

Az EGP szerint Karácsony Gergely hivatalban lévő főpolgármester második budapesti győzelme nélkülözhetetlen a demokratikus és Európa-párti erők térnyeréséhez. – Egyik tagpártunk, az LMP döntése, hogy Vitézy Dávidot, a Fidesz-kormány volt államtitkárát támogatja főpolgármester-jelöltként, egyértelműen ellentétes ezekkel a célokkal. Az Európai Zöld Párt a fenti fejlemények fényében egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármestert támogatja a közelgő önkormányzati választásokon, és elhatárolódik az LMP döntésétől. Elővigyázatosságból felfüggeszti politikai együttműködését az LMP-vel az uniós választási kampány idejére, és továbbra is figyelemmel kíséri a további fejleményeket – tették hozzá.

A hírre az LMP közleményben reagált, amelyet a Magyar Hanghoz is eljuttattak. – Tudomásul vettük, hogy az EGP szerint sem egy városról és az abban élő emberek ügyeiről döntünk a június 9-i önkormányzati választáson, hanem népszavazást tartunk az Orbán-rendszerről. Álláspontjukkal nem értünk egyet, döntésüket tudomásul vesszük, hétköznapjainkat nem befolyásolja – jelezték.

Külön reagált a döntésre Ungár Péter társelnök is közösségi oldalán. – Kezdjük az első állításukkal: az Európai Zöld Párt nem szokott beleszólni tagállamok önkormányzati választásaiba, most azért teszik, hogy a nyugat-európai tagpártok orbánozós kampányait védjék a liberális vetélytársaikkal szemben. Szívük joga, hogy ezt tegyék, de egy dolgot megmutat, az Európai Zöldeknek a holland, a német és az osztrák szavazók számítanak, teljesen hidegen hagyja őket, hogy mennyire zöld egy városvezetés, amely járatritkításokat akart bevezetni – fejtette ki. Arra is kitért, megkönnyebbülést okoz neki, hogy nem kell védenie az európai zöld fősodor őrületeit. – Amúgy sem lehetett volna közös európai kampányt véghez vinni, hiszen a nyugati zöldek az akkumulátorgyarmatosítás helyett az elektromobilitás erőltetését választják, a gondoskodó munkában dolgozó kelet európai nők béregyenlősége helyett pedig a nem bináris WC-kkel foglalkoznak. Nekünk nem külföldön fogják eldönteni ki a főpolgármester-jelöltünk. A Budapestiek Vitézy Dáviddal járnak jól – tette hozzá.