Egy meleg szlovák férfi ügye segíthet a felvidéki magyaroknak

Egy meleg szlovák férfi ügye segíthet a felvidéki magyaroknak

Fiala-Butora János (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pozsonyi Sme adott hírt arról, hogy egy Lukáš nevű 34 éves közép-szlovákiai férfi két éve Nagy-Britanniában összeházasodott barátjával, és házasság útján tavaly megkapta a brit állampolgárságot. Emiatt aztán elveszítette a szlovákot – ugyan az első Fico-kormány által 2010-ben meghozott, kettős állampolgársgot tiltó törvényt a szlovák parlament 2022-ben módosította, lehetővé téve a házasodás útján szerzett második állampolgárság megtartását, ám a melegházasságot nem ismerik el Szlovákiában. A férfi most perli a pozsonyi belügyminisztériumot, ügyvédje egy neves magyar emberjogi szakértő, Fiala-Butora János. Őt kérdeztük.

– Ügyfelemet márciusban értesítették arról, hogy megvonták tőle a szlovák állampolgárságát, és ő ezt nem hagyja annyiban. Két nemzetközi per indítását is kezdeményezzük, ha eredménytelen lesz a szlovákiai eljárás: egyik az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban, a másik a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság – utóbbinál már most elindulhat az ügy, ha az erre tett javaslatunkat a szlovák bíróság elfogadja – mondta megkeresésünkre Fiala-Butora János.

Szerinte ha kimondják, hogy nem lehet megfosztani valakit akarata ellenenére az állampolgárságától, akkor megsemmisítik a vonatkozó szakaszt a kettős állampolgárságot tiltó törvényből is, így ez a felvidéki magyarokra is hat. „Ez az ügy egyébként egy általános problémát is felvet, erre a keresetben is felhívjuk a figyelmet, így még az is előfordulhat, hogy alkotmányellenesnek nyilvánítják a törvényt” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy az új Fico-kormánynak nem tűnik sem a melegjogok elkötelezett harcosának, sem túlzottan magyarbarátnak, így lesz-e politikai akarat erre Szlovákiában, úgy reagált, hogy „a probléma túlmutat az aktuális politikai viszonyokon, nem oszt vagy szoroz, hogy éppen ki van kormányon”. Ő optimista és bízik benne, hogy nyerhető az ügy. „Az eset jól rávilágít arra is, hogy emberjogi szempontból különböző kisebbségek tudnak hasonlóan érintettek lenni. A szlovákiai és magyar közbeszédben is sokszor megpróbálják összeugrasztani, szembeállítani egymással a két kisebbséget, pedig ha tudnának partnerként tekinteni egymásra, akkor segíthetnék egymás törekvéseit. Az emberjogi nyelv közös, legyen szó akár egy nemzeti kisebbség harcáról, akár egy szexuális kisebbség jogainak érvényesítéséről. Ha meg tudjuk mutatni, hogy tudunk egymás szövetségesei lenni ezen a közös platformon, akkor nagyobb az esély a győzelemre. Sehova sem vezet az, ha az egyik kisebbség a másikat okolja a saját sikertelenségei miatt” – mondta.