A Titan „sokkal biztonságosabb, mint helikopterrel repülni vagy akár búvárkodni”

A Titan „sokkal biztonságosabb, mint helikopterrel repülni vagy akár búvárkodni”

Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésû merülőhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is (Fotó: MTI/AP/OceanGate Expeditions)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint ismert, csütörtökön szomorú véget ért a napokig tartó kutatás a Titanic roncsaihoz tartó, majd a radarokról vasárnap rejtélyesen eltűnő Titan merülőhajó után: az egész világon nagy figyelemmel kísért mentőakció végén kiderült, hogy már nincs kit megmenteni, a mindössze 6,5 méteres tengeralattjáró ugyanis megsemmisült. A Titan öt emberrel a fedélzetén – köztük volt Stockton Rush, a merülőhajót üzemeltető OceanGate társalapítója – indult útnak az eredetileg kevesebb mint félnaposra tervezett útjára. A tragédia pontos okát még nem lehet tudni, de a külföldi sajtó arról számolt be, hogy a hajóroncs körüli víznyomás roppanthatta össze a kis tengeralattjárót.

A szerencsétlenség óta nagy viták folynak arról, hogy pontosan mi vezetett a búvárhajó megsemmisüléséhez, és erősödnek azok a hangok, akik szerint biztonsági megfontolásokból véget kellene vetni annak, hogy emberek utazzanak el a közel 4 ezer méter mélyen heverő Titanichoz. A Titan egyébként egy kísérleti hajó volt, szakértők szerint több tervezési hibával, sokan „barkácstengeralattjárónak” nevezték, mégis voltak vállalkozó szellemű gazdagok, akik a merülésért kifizették a fejenként 250 ezer dolláros díjat. 

Az érdeklődők között volt Jay Bloom milliárdos is, aki most megosztotta néhány februári üzenetváltását Stockton Rush-sal – írja a Sky News. Az üzenetekből kiderült, hogy Bloom fia félt a mélytengeri merüléstől, mert az egyik barátja utánanézett annak, mi sülhet el rosszul, és ez „megijesztette”. Az aggodalmak közé tartozott például az, hogy egy ámbráscet támadja meg a tengeralattjárót, vagy egy óriás tintahal veszélyezteti a hajótestet. Rush szerint ezek a kritikák tájékozatlanságról tanúskodtak, és „nagyon ostobának” nevezte ezeket, mivel a hajó olyan mélységekbe merül le, ahol már nem találhatók ámbráscetek. A vezérigazgató továbbá hangsúlyozta, hogy a tengeralattjáró – amely nem kapott semmilyen nemzetközi minősítést, és nem esett át az iparági normának számító DNV-hitelesítésen – „sokkal biztonságosabb, mint helikopterrel repülni vagy akár búvárkodni”.

Bloom nem mondott igent, ezért Rush március végén újra kapcsolatba lépett vele, és egy hónappal később tett neki egy „last minute” ajánlatot: „csak” 150 ezer dollárt kellett volna fizetni a merülésért. Végül Shahzada Dawood pakisztáni üzletember, szenvedélyes kutató kapta meg a jegyet, aki a fiával együtt vett részt a balul végződött expedícióban. Bloom nemrég egy Facebook-posztban nyilvánított részvétet a hozzátartozóknak, és kitért arra is, hogy úgy látja: Rush „teljesen meg volt győződve” arról, hogy a hajója biztonságosabb, mint az utcán való átkelés. „Ám nagyot tévedett”.

Címkék: Titanic, Titan