A nép művelése és megművelése

A nép művelése és megművelése

Somogyi András humorista (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A Magyar Hangban elolvastam Gergye Rezső írását (Csöndes elszántság…), pár napig hezitáltam, hogy dobbantódeszkaként használjam-e, kibontsam-e én is a népművelőkről és a népművelésről szóló cikkének témáját, mígnem hírül adták, hogy Somogyi András (S. A.) ifjú stand upost letiltották a kiskőrösi művelődési központ színpadáról, mondván, a neten közzétett videóiban parodizálja a magyar kormányfőt és udvartartását. Mindezt nem bízták a népművelőkre, inkább helyettük oldották meg az illetékes elvtársak, ami egyben azt is mutatja, mennyit érnek ott a helyi népművelők és mennyire fontos a nép művelése. (Utóbbi nem föltétlen S. A.-ra értendő, produkcióinak minősége nem írásom tárgya.)

Az eset kapcsán rakjunk rendet a népművelők dolgában (munkálkodásuk értelmében), és gondolkodjunk el azon is, ki és mi is az a nép, akit művelni szándékoznak. Kiművelt emberfőkre van szükség, mint Széchenyitől tudjuk, akkor hát kéretik komolyan venni. Nem megművelt agymosottakra, hanem tudásukban gazdagodó, gazdagodni vágyó emberekre. Ezek az emberek lehetnek kormánybarátok és/vagy ellenzékiek, de akár semleges, esetleg közömbös, mindenféle politikai vircsafttól idegenkedő polgárok. Lehet közöttük vallásos és ateista, Jézus-követő és mindenféle dogmatikus kövülettől idegenkedő. Ezek a polgárok, efféle emberek élnek a településeken, pontosan meghatározhatatlan mennyiségben, és ez akkor is igaz, ha történetesen egyik vagy másik politikai közösség prominense lett a település polgármestere, és/vagy bármilyen arányban ülnek kormányhoz közel állók vagy ellenzékiek a testületben. Mint Orfű egykori polgármestere tudom, mert emlékszem az esküre: a település minden polgárát szolgálni kell, pártállástól függetlenül. Ehhez képest mi folyik Magyarországon?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!