Az emberiség ott folytatta az éghajlat tönkretételét, ahol abbahagyta

Az emberiség ott folytatta az éghajlat tönkretételét, ahol abbahagyta

Automata fotó egy kanadai hiúzról (Fotó: UBC WildCo)

Négy évvel ezelőtt a világ kifordult a sarkából, és a pandémia miatt a legalapvetőbb feltételezések is megkérdőjeleződtek. Volt azonban egy reménysugár, ami ha nem is az ember, de a bolygó számára pozitív jövőképet vetített elő. A világ leállásával, a turizmus megszűnésével, a termelés, a kereskedelem és a szállítás lelassulásával sokan meg voltak győződve arról (vagy legalábbis hinni akartak abban), hogy a természet új életre kel, és az ember visszahúzódása után a szén-dioxid-kibocsátás csökken, a felmelegedés lassul, az állatok pedig újra benépesíthetik a Föld élőhelyeit. Kár, hogy mindez csak vágyálom volt.

Egyszerre voltak kísértetiesek és reménykeltők azok a képek 2020 első felében, amelyek a kiürült városokban szabadon sétáló állatokról készültek. A hangulatuk erősen a világvége-katasztrófafilmeket idézte, hiszen szinte mindegyikben megjelennek az elnéptelenedett metropoliszok. A vírus által kiirtott vagy zombivá változtatott embereket felvonultató Legenda vagyok című film ikonikus nyitójelenetében Will Smith például szarvasra vadászik New York utcáin. Ugyanakkor az újjáéledés, az újrakezdés lehetősége is ott volt ezeken a fotókon, miközben a világjárvány eredetét elemző cikkek egyre biztosabban állították, hogy a covid és a közeljövőben lecsapó újabb és újabb járványok mind az állatokról fognak átugorni az emberre. Ezért pedig csak magunkat okolhatjuk, hiszen az esztelen terjeszkedésünkkel behatolunk az állatok felségterületére, és így olyan kórokozókkal kerülünk közvetlen kapcsolatba, amelyek talán évmilliók óta léteztek biztonságos távolságban az embertől.

A covid érkezése előtt (jogosan) a klímaváltozás, a természetpusztítás és a sokak által tömeges kihalási eseménynek titulált globális biodiverzitás-összeomlás aggasztotta leginkább a világgal törődő emberek nagy részét. Minthogy mindezért az emberi tevékenység, közelebbről pedig az üvegházhatású gázok kibocsátása a felelős, egyesek talán reménykedve tekintettek az emberiség soha nem látott leállításának (remélhetően jótékony) környezeti hatásai elé. És ezek a remények kezdetben beigazolódni is látszottak. Ahogy grafikonunkon látható, 2020 első két negyedévében jelentősen csökkent a világ szén-dioxid-emissziója, és az egész évben 4,6 százalékkal kevesebb üvegházgáz szabadult fel, mint egy évvel korábban. (Fontos figyelembe venni, hogy a grafikon nem a nullánál kezdődik, a 2020-as csökkenés mindössze kilenc százalék volt!)

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!